Audacity.cz/Fórum/Jaký úhel by měl mít mikrofon při snímání zvuku?

Jaký úhel by měl mít mikrofon při snímání zvuku?

Čau lidi, potřebuju poradit ohledně umístění mikrofonu. Když nahrávám zvuk v Audacity, tak jsem si všiml, že kvalita se hodně liší v závislosti na tom, jak je mikrofon natočený. Zajímalo by mě, jaký by měl být ideální úhel mikrofonu při snímání zvuku, aby to znělo co nejlépe. Měl bych ho mít nasměrovaný přímo na zdroj zvuku, nebo je lepší ho mírně naklonit? A co třeba vzdálenost od úst? Je to vůbec důležité? Slyšel jsem, že některé mikrofony mají specifické směrové charakteristiky a to může ovlivnit, jak moc se zachytí okolní zvuky nebo šum. Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na nastavení úhlu při nahrávání různých nástrojů nebo vokálů. Jaké máte zkušenosti s různými typy mikrofonů a jejich umístěním? Pomůže mi to vyhnout se případným problémům se zvukem při nahrávání. Díky za každou radu!

135 slov
1.4 minut čtení
24. 7. 2024
Hana Košťálová
Hana Košťálová

No, co se týče úhlu mikrofonu, tak většinou je dobrý mít ho nasměrovaný přímo na zdroj zvuku, ale občas to chce trošku experimentovat. Někdy mírné naklonění může dodat zajímavý efekt, obzvlášť když nahráváš vokály nebo nějaké nástroje. Vzdálenost od úst je fakt důležitá, zkoušej to tak kolem 15-20 cm, abys měl vyvážený zvuk a nezachycoval moc okolního šumu. Pokud máš směrový mikrofon, tak to bude chytat hlavně zepředu, takže ho klidně dej blíž k ústům. Měl bys taky zkusit různý nastavení podle toho, co nahráváš - třeba u kytary to chce jiný úhel než u zpěvu. Zkrátka experimentuj a poslouchej, co ti sedí nejlíp.

104 slov
1 minut čtení
24. 9. 2024
Vlastimil Charvát
Vlastimil Charvát

Když nahráváš zvuk, ideál je mít mikrofon nasměrovaný přímo na zdroj zvuku, ale někdy je fajn ho mírně naklonit, třeba tak 30 stupňů. Záleží to hodně na typu mikrofonu, jestli je kardioidní nebo omni. U kardioidních mikrofonů je důležité, aby byl co nejblíž k ústům, ale ne zas úplně přímo, aby se vyhnul příliš silným plosivním zvukům (jako "p" a "b"). Vzdálenost záleží taky na tom, jaký chceš mít zvuk - blíže to bude intenzivnější a čistší. A co se týká nástrojů, tak u kytary třeba zkus mikrofon namířit na kobylku nebo na hmatník v závislosti na tom, jaký zvuk chceš zachytit. Jinak si dej pozor na okolní hluky, jako jsou ventilátory nebo další zvuky v místnosti. S tímhle vším si hraj a testuj, každé nastavení může znít jinak.

129 slov
1.3 minut čtení
25. 12. 2023
Hana Vrbová
Hana Vrbová