Audacity.cz/Fórum/Mám šum při nahrávání, co s tím?

Mám šum při nahrávání, co s tím?

Zdravím všechny, potřeboval bych radu ohledně nahrávání zvuku. Používám Audacity a vždycky, když se pokouším něco nahrát, tak se mi do záznamu dostává šum, který mi kazí celou práci. Mám pocit, že to bude nějaký problém s mikrofonem, ale nevím přesně, co s tím udělat. Můj mikrofon je poměrně nový a měl by být v pořádku, ale pořád se mi zdá, že ten šum je příliš výrazný. Zkoušel jsem různé nastavení v Audacity, ale bez úspěchu. Dělám něco špatně? Měli byste mi doporučit nějaké techniky nebo tipy, jak se tohoto šumu zbavit? Možná existují i nějaké pluginy nebo filtry, které by to mohly vyřešit? Opravdu bych ocenil jakékoli rady nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet. Zajímá mě také, jestli je lepší nahrávat v tichém prostředí nebo jaké akustické úpravy mi mohou pomoct snížit ten nežádoucí zvuk. Snad mi někdo pomůže a díky předem za všechny odpovědi.

146 slov
1.5 minut čtení
7. 2. 2025
Martina Křížová
Martina Křížová

Šum při nahrávání může být fakt otravný. Zkus si zkontrolovat, jestli mikrofon není moc blízko k nějakým elektronickým zařízením, třeba počítači nebo monitoru – to by mohlo způsobovat rušení. Taky se mrkni na nastavení citlivosti mikrofonu v Audacity, možná je nastavenej moc na vysokou úroveň. Co se týče akustiky, nahrávej v co nejtichším prostředí, ideálně v místnosti s nějakýma ztlumujícíma materiálama jako závěsy nebo koberce. Pokud máš možnost, zkus si pořídit pop filtr, to může pomoct s nežádoucími zvuky při mluvení. Pokud nic z toho nepomůže, tak jsou v Audacity filtry jako Noise Reduction, který ti můžou pomoct šum odstranit po nahrání. Ale fakt je lepší to mít co nejvíc čistý už při nahrávání.

114 slov
1.1 minut čtení
11. 1. 2025
Libor Doležel
Libor Doležel

No, šum při nahrávání může být fakt otravnej. Zkus se podívat na pár věcí. Za prvý, jestli máš mikrofon blízko zdroje zvuku, tak to může pomoct. Taky se ujisti, že nahráváš v co nejtišším prostředí – zavři okna, vypni ventilátor a tak. Pokud máš možnost, zkusej nahrávat na jiném počítači nebo s jiným kabelem, někdy to bude fakt tím.

Pak je tu Audacity - v něm je filtr na odstranění šumu. Zkus to použít: označ nějakou část nahrávky, kde je jen šum, dej 'Získat profil šumu' a pak to aplikuj na celou stopu. Funguje to většinou docela dobře.

Můžeš taky zkusit nastavit vstupní úroveň mikrofonu - když je moc nízká, tak to může způsobit víc šumu. A pokud máš možnost, investuj do pop filtru nebo akustických panelů – pomůžou ti dost vylepšit zvuk. Tak hodně štěstí!

136 slov
1.4 minut čtení
10. 1. 2025
Matěj Kafka
Matěj Kafka