Audacity.cz/Fórum/Jak automatizovat volume v Audacity při mixování?

Jak automatizovat volume v Audacity při mixování?

Už delší dobu se snažím přijít na to, jak efektivně automatizovat volume v programu Audacity, když pracuji na svých mixech. Mám spoustu stop a občas je potřeba, aby některé části byly hlasitější než jiné, ale dělání toho ručně je fakt otravný a zdlouhavý. Narazil jsem na to, že Audacity má nějaké funkce pro automatizaci, ale upřímně řečeno, moc jsem se v tom nevyznal. Kde začít? Jak se vlastně používá ta automatizace? Můžu si nastavit různé úrovně hlasitosti pro různé části skladby? A co ty oblíbené křivky – jak to funguje? Myslím, že by mi hodně pomohlo, kdybych mohl mít všechny ty změny hlasitosti naprogramované dopředu, abych se mohl soustředit na zbytek mixování, místo abych pořád ladil každou stopu zvlášť. Zkoušel jsem hledat návody na YouTube a i různé články, ale většinou to skončí tím, že se mluví o něčem jiném nebo je to tak technicky zaměřené, že z toho nic nemám. Je tu někdo, kdo by mi mohl poradit nějaký jednoduchý způsob, jak to zvládnout? Jaké jsou nejlepší praktiky pro automatizaci volume v Audacity? Díky moc za jakoukoli pomoc!

179 slov
1.8 minut čtení
21. 10. 2022
Tereza Vlková
Tereza Vlková

Takže, pokud chceš automatizovat volume v Audacity, je to vlastně docela jednoduchý proces. Nejdřív si otevři stopu, kterou chceš upravit. Potom najdi tu možnost „Envelope Tool“ – vypadá to jako takový vykřičník nebo ikona s křivkou. Když na to klikneš, objeví se ti na stopě modré čáry, což jsou vlastně body, který můžeš přesouvat.

Můžeš přidat body tam, kde chceš změnit hlasitost. Když je posuneš nahoru, zvýšíš volume, dolů – snížíš. Můžeš si nastavit různé úrovně hlasitosti pro různé části skladby. Stačí jen kliknout na čáru a udělat další bod podle potřeby. Pak když ty body navážeš různě za sebou, vytvoří se ti ta křivka – takže je to super pro plynulé přechody.

A pokud chceš něco víc precizního, můžeš také použít funkci „Gain“ v Mix Editoru. Je dobré si hrát s tím a zkoušet, kde je co nejlepší použít, ale obecně ten Envelope Tool je asi nejjednodušší způsob jak na to. Jakmile si na to zvykneš, ušetří ti to fakt hodně času a práce s mixem.

165 slov
1.7 minut čtení
16. 5. 2023
Bohuslav Vašíček
Bohuslav Vašíček

Automatizace hlasitosti v Audacity není zas tak složitá. Můžeš to udělat tak, že si vybereš stopu, na kterou chceš aplikovat změny a pak klikneš na „Effects“ a zvolíš „Envelope“. To ti umožní nastavit křivky, které ti pomůžou s přechody hlasitosti. Když se ti ukáže ta modrá čára, můžeš na ní vytvořit body a táhnout je nahoru nebo dolů podle toho, jak chceš změnit hlasitost v různých částech skladby. Je to fakt užitečné, protože můžeš mít různé úrovně pro různé části a nemusíš to ladit ručně.

Další způsob je využití „Gain“ na stopě, ale to je spíš pro trvalé změny než pro jemnější přechody. Takže pokud chceš dynamiku a variabilitu, jdi do toho s tou křivkou. Jo a nezapomeň si uložit projekt před těmi změnami, abys mohl kdykoliv vrátit zpátky. Sice to chce trošku cviku, ale pak ti to ušetří spoustu času při mixování.

142 slov
1.4 minut čtení
30. 5. 2023
Božena Kopalová
Božena Kopalová