Audacity.cz/Fórum/Jak snížit šum při nahrávání?

Jak snížit šum při nahrávání?

Když se snažím nahrávat zvuk, vždycky mě štve ten šum, co to dělá. Mám pocit, že i když se snažím mít všechno nastavené jak nejlépe to jde, stále to není ono. Zkoušel jsem různé mikrofony a nahrávací zařízení, ale pořád se mi nedaří zbavit toho rušivého šumu na pozadí. Vím, že v některých profesionálních studiích mají opravdu čistý zvuk, ale jak to udělat doma? Myslím si, že je to hodně o akustice prostoru, ale nevím přesně, co bych měl změnit. Zkoušel jsem i nějaké paměti na nahrávání a různá nastavení, ale vždycky se mi tam něco vrací. Jaké jsou vaše tipy na snížení šumu? Měl bych použít nějaký speciální software na úpravu zvuku, nebo existují nějaké triky přímo během nahrávání? Myslíte si, že stojí za to investovat do dražšího vybavení nebo raději zlepšit sám svoje techniky? Předem díky za jakékoliv rady a tipy!

143 slov
1.4 minut čtení
8. 11. 2024
Martina Říhová
Martina Říhová

Zkus se zaměřit na akustiku místnosti, to je fakt důležitý. Můžeš dát na stěny nějaké akustické panely nebo prostě třeba pověsit nějaké deky, aby se ten zvuk tolik neodrážel. Taky se vyhni nahrávání na místech, kde je hodně pozadí, jako u otevřených oken nebo blízko hlučných spotřebičů. Pokud jde o mikrofon, zkuz si pořídit směrový mikrofon, co bere zvuk jen z jedné strany – to pomáhá hodně. Jo a nezapomeň na úpravu gainu, protože moc vysoký gain může šum zvýraznit. Na softwarovou stránku můžeš použít nějaké pluginy na odstranění šumu, ale radši to fixni už při nahrávání. A dražší vybavení? To může pomoct, ale jestli máš špatnou akustiku, tak ti to moc nepomůže. Radši investuj do zlepšení prostoru než do super mikrofonu, když ti to pak stejně bude rušit okolí.

130 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Michal Pešek
Michal Pešek

No, šum při nahrávání je fakt otravný. Zkoušel jsi nahrávat v nějakým klidným prostoru? Akustika hraje velkou roli, takže zkusej třeba polštáře nebo deky na ztlumení ozvěny a šumu. Mikrofon by měl bejt co nejblíž k tomu, co nahráváš, to taky pomůže. Možná by stálo za to investovat do dynamického mikrofonu místo kondenzátoru, ten míň zachytává okolní zvuky. A co se týče softwaru, dej si pozor na EQ a kompresi, to může pomoct vyčistit zvuk. Ale fakt, pokud máš možnost, snaž se udělat maximum už při nahrávání - pak ušetříš čas na úpravy.

93 slov
0.9 minut čtení
12. 6. 2024
Jindřich Janeček
Jindřich Janeček