Audacity.cz/Fórum/Jak se zbavit šumů v Audacity?

Jak se zbavit šumů v Audacity?

Mám problém s nahrávkami, které dělám v Audacity. Když nahrávám, tak se mi tam často objevují různé šumy a rušivé zvuky, které mi kazí celé skvělý dojem z mé práce. Zkoušel jsem různě upravovat nastavení mikrofonu a i zvukové karty, ale pořád se mi to nepodařilo dostat pryč. Nevíte někdo, jak efektivně odstranit tyhle šumy přímo v Audacity? Slyšel jsem, že tam jsou nějaké funkce jako Noise Reduction nebo něco takového, ale nejsem si jistý, jak je správně použít. Chtěl bych mít čistý zvuk bez nežádoucích ruchů, ale nevím, kde začít. Měli byste nějaké tipy nebo rady? Možná nějaké návody nebo zkušenosti? Díky moc za pomoc!

106 slov
1.1 minut čtení
9. 5. 2021
Kristýna Čermáková
Kristýna Čermáková

Zbavit se šumů v Audacity není zas tak složitý, i když to může chvíli trvat. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen šum - třeba část, kde nic nemluvíš. Pak jdi do menu Efekty a najdi Noise Reduction. Tam klikni na Capture Noise Profile. To Audacity řekne, co má považovat za šum. Pak označ celou nahrávku nebo část, kde chceš šum odstranit, a znovu otevři Noise Reduction. Tentokrát nastav, kolik šumu chceš odstranit - zkusit můžeš třeba 12 dB a smoothing. Nakonec klepni na OK a mělo by to být lepší. Ale pozor, někdy to může udělat zvuk takový umělý, tak s tím opatrně. Jo a pokud máš moc rušivých zvuků, může být dobrý použít i další efekty jako EQ nebo Compressor. Držím palce!

125 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2025
Stanislav Novák
Stanislav Novák

Takže, pokud chceš zbavit nahrávky šumů v Audacity, tady je pár tipů. Nejdřív si najdi část nahrávky, kde je jen šum (třeba ticho mezi větami). Označ to a pak jdi na Efekty > Noise Reduction > Get Noise Profile. Tím Audacity zjistí, co chceš odstranit. Pak si označ celou nahrávku nebo část, kde chceš šum odstranit, a znovu otevři Noise Reduction. Tentokrát nastav hodnoty (zkus tak 12-20 dB pro snížení šumu) a aplikuj to. Můžeš si pohrát s těmi parametry, aby to znělo co nejlíp. Jo a nezapomeň si udělat zálohu původního souboru, kdyby to nevyšlo jak jsi chtěl. Taky se ujisti, že mikrofon máš dost daleko od zdrojů šumu jako je ventilátor nebo rádio. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
7. 3. 2024
Dana Ševčíková
Dana Ševčíková