Audacity.cz/Fórum/Jak můžu pomocí EQ zlepšit přírodní zvuky v Audacity?

Jak můžu pomocí EQ zlepšit přírodní zvuky v Audacity?

Zajímalo by mě, jak mohu pomocí ekvalizace v Audacity zlepšit kvalitu přírodních zvuků, které nahrávám. Mám nějaké nahrávky ptáků, šumění lesa a potoky, ale když je poslouchám, zdají se mi být takové ploché a bez života. Zkoušel jsem je různě upravovat, ale stále to není ono. Jaké nastavení EQ byste doporučili pro zvýraznění těchto přírodních zvuků? Měl bych se zaměřit na určité frekvence? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké tipy na to, jak vyvážit basy a výšky, aby zvuky zněly víc přirozeně. A co třeba použití filtrů? Jaké filtry by mohly pomoct při úpravě těchto zvuků, abych je dostal na daleko vyšší úroveň? Myslím tím nejenom EQ, ale i jiné nástroje v Audacity, které by mohly přispět k tomu lepšímu výsledku. Víte někdo o nějakých konkrétních technikách nebo nastaveních, které fungují dobře s přírodními zvuky? Také by mě zajímalo, jestli by se daly použít nějaké efekty jako reverb nebo delay bez toho, abych to zbytečně přehnal. Chci mít pocit, že se ocitám přímo v té přírodě a ne jen poslouchám nějakou nudnou nahrávku. Takže pokud máte zkušenosti nebo doporučení ohledně EQ a dalších úprav v Audacity pro přírodní zvuky, budu moc rád za rady!

195 slov
2 minut čtení
27. 3. 2024
Eduard Pernica
Eduard Pernica

Zkus se zaměřit na EQ a vyzdvihnout určité frekvence. U přírodních zvuků jako jsou ptáci, šumění lesa nebo potoky, můžeš zkusit zvýraznit frekvence kolem 3-6 kHz – to pomůže přidat jasnost a detail. Naopak, u basových tónů, pokud to je potřeba, zkus snížit frekvence pod 200 Hz, aby to nezní moc zabahněně.

Filtry jako high-pass můžou pomoct odstranit nežádoucí nízké frekvence, takže se ti zvuk pročistí. Zkus taky trochu reverb, ale opatrně – stačí ho málo, aby to zvuku dodalo prostor bez ztráty přirozenosti. Delay bych spíš vynechal, u přírodních zvuků to může být matoucí.

A nezapomeň, že i komprese může pomoct udržet dynamiku na uzdě a udělat zvuk plnější. Ať už používáš cokoliv, vždycky poslouchej a porovnávej s originálem, ať to nepřeženeš. Dobrý mix udělá hodně, tak se s tím hraj a najdi si svůj styl.

136 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2024
Stanislav Bartoš
Stanislav Bartoš

Chápu, co myslíš. Přírodní zvuky můžou být fakt plochý, ale s EQ to můžeš dost zlepšit. Zkus se zaměřit na frekvence kolem 3-5 kHz, tam většinou leží hodně detailů, jako zpěv ptáků. Můžeš je lehce zvýraznit, aby zněly živěji. Naopak pro šumění lesa a potoky můžeš přidat basy kolem 100 Hz pro plnost, ale opatrně, ať to nezní jako bouřka.

Co se týká filtrů, zkus low-cut na nižších frekvencích okolo 80 Hz, aby ti tam nepřekážely nežádoucí zvuky. A rozhodně bych doporučil lehký reverb – dá to zvukům hloubku a pocit prostoru, ale ne moc, ať to nezní jako v jeskyni. Můžeš hrát s nastavením úrovně efektu, aby to zůstalo přirozený.

Experimentuj s různýma nastaveníma a poslechni si to na různých zařízeních, třeba na sluchátkách a reproduktorech. Taky se neboj trochu improvizovat a udělat mix podle sebe. Každá nahrávka je jiná, tak si najdi svůj styl.

146 slov
1.5 minut čtení
21. 8. 2024
Blanka Kroupová
Blanka Kroupová