Audacity.cz/Fórum/Jak mohu vrstvit různé terénní nahrávky v Audacity?

Jak mohu vrstvit různé terénní nahrávky v Audacity?

Chci se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti s vrstvením terénních nahrávek v Audacity. Mám pár záznamů z přírody, jako je zpěv ptáků, šumění stromů a další zvuky, které bych chtěl zkombinovat do jedné skladby. Zkoušel jsem to už několikrát, ale vždycky se mi to nějak nepodaří. Nechci, aby se zvuky překrývaly chaoticky, ale spíš by to mělo mít nějaký harmonický efekt. Jak to vlastně funguje? Mám použít různé stopy? Jak přidat další nahrávky, aby se mi to vše správně ukázalo na časové ose? A co třeba efektivní mixování těchto stop, aby to znělo dobře? Nenašel jsem moc informací o tom, jak přesně na to. Jaké nastavení byste doporučili pro zachování kvality zvuku? Je potřeba na něco speciálního dávat pozor, když pracuji s více zvuky najednou? Rád bych slyšel vaše tipy a rady! Děkuji!

133 slov
1.3 minut čtení
15. 6. 2022
Lenka Skálová
Lenka Skálová

Vrstvení terénních nahrávek v Audacity je docela jednoduchý proces. Nejprve si každou nahrávku otevři jako samostatnou stopu. Můžeš to udělat tak, že klikneš na "Soubor" > "Importovat" > "Audio" a začneš přidávat jednotlivé zvuky jeden po druhém. Každá nahrávka se ti ukáže jako nová stopa na časové ose.

Aby to znělo harmonicky, doporučuji začít s jednou dominantní nahrávkou, třeba zpěvem ptáků, a ostatní zvuky vrstvit kolem ní. Můžeš použít funkci "Move Tool" (nástroj pro přesun), abys mohl zvuky posouvat a najít ten správný moment, kdy se mají ozvat. Zkus také hrát s hlasitostí jednotlivých stop – stačí kliknout na malou šipku vedle názvu stopy a upravit úroveň.

Pokud chceš dosáhnout lepšího mixu, zkus efekty jako reverb nebo EQ, abys doladil zvuk tak, že se nebude nic překrývat chaoticky, ale spíš se to spojí dohromady. Co se týče kvality zvuku, když exportuješ finální výsledek, vyber formát WAV pro nejlepší kvalitu a dej pozor na nastavení vzorkovací frekvence.

Jinak na co si dát pozor? Snaž se, aby se zvuky příliš nepřekrývaly v čase, jinak bude výsledný efekt hodně zmatený. A taky sleduj úroveň signálu, aby ti to nepřeskočilo do přebuzení. Hodně štěstí!

188 slov
1.9 minut čtení
7. 6. 2024
Robert Prchal
Robert Prchal

Vrstvení terénních nahrávek v Audacity je celkem jednoduchý proces, ale pár věcí si pohlídej. Nejlepší je opravdu používat více stop. Každou nahrávku můžeš importovat jako samostatnou stopu, což ti umožní je posouvat a mixovat podle potřeby. Když nahráváš nové zvuky, ujisti se, že je umístíš na správné místo na časové ose, aby se to nespojovalo chaoticky.

Mixování pak udělej tak, že si nastavíš úroveň hlasitosti pro každou stopu. Můžeš také použít efekty jako reverb nebo ekvalizaci, aby zvuk lépe seděl dohromady a zněl harmonicky. Je dobré experimentovat s těmito efekty, ale dávej pozor, aby se neztratila kvalita. Třeba si dej pozor na šum a vyvážení frekvencí.

Co se týče nastavení, vybírej formát s co nejvyšší kvalitou, když nahráváš (např. WAV). Při exportu pak zvaž MP3 s menším bitratem pro sdílení, ale nezapomeň na tu kvalitu. A taky par věcí – snaž se mít hluk v pozadí co nejmíň, abys nemusel moc upravovat.

Když to budeš mít hotový, poslechni si to víckrát a upravuj podle pocitu. Čím víc toho uděláš, tím víc se v tom zlepšíš.

173 slov
1.7 minut čtení
2. 1. 2025
Eliška Holubová
Eliška Holubová