Audacity.cz/Fórum/Jak moc bych měl použít reverberaci na nahrávce přírodních zvuků?

Jak moc bych měl použít reverberaci na nahrávce přírodních zvuků?

Zajímalo by mě, jak to s tou reverberací vlastně je, když nahrávám přírodní zvuky. Slyšel jsem, že přidání reverberace může udělat nahrávku takovou prostornější a zajímavější, ale nevím, kolik je tak akorát. Mám pocit, že víc není vždy lépe, ale zase chci, aby to znělo přirozeně a ne jako nějaký umělý efekt. Když například nahrávám zvuky lesa, mělo by tam být něco jako ozvěna nebo spíš ne? A co třeba nahrávky vodopádu nebo moře? Jak moc se dá experimentovat s různými úrovněmi reverberace? Je lepší začít s menším množstvím a pak postupně přidávat, nebo existují nějaké osvědčené hodnoty pro konkrétní typy přírodních zvuků? Měli byste nějaké tipy na to, jak najít tu správnou rovnováhu, aby to znělo co nejpřirozeněji? Vím, že každý má jiné preference, ale zajímalo by mě, jak to děláte vy. Jaké jsou vaše zkušenosti s použitím reverberace v nahrávkách přírody? Díky za jakékoli rady!

147 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2021
Šárka Pavlíková
Šárka Pavlíková

Reverberace u přírodních zvuků je fakt ošemetná. Když nahráváš les nebo vodopád, tak chceš, aby to znělo co nejpřirozeněji, takže s reverberací moc nepřehánět. Začni s malým množstvím a pak zkus přidávat, abys viděl, jak to ovlivňuje atmosféru. U lesa bys ale měl mít na paměti, že tam je spousta jiných zvuků, co dělají prostorový efekt samy o sobě. Moře a vodopád snesou trošku víc reverbu, protože to prostě k tomu patří, ale pořád to musí znít jako příroda, ne jako studený efekt z nějakého pluginu. Zkoušej různý nastavení a poslouchej, co ti sedí. Někdo má rád víc ozvěny, jiný míň. Experimentování je klíč! Hlavně se snaž najít tu rovnováhu mezi přirozeností a zajímavostí zvuku.

115 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2023
František Klíma
František Klíma

Reverb u přírodních zvuků je fakt ošemetný. Mně se osvědčilo začít s mírnou reverberací, něco jako jemný prostor. Lesní zvuky by měly být spíš čistý, protože tam je hodně toho přírodního akustického prostředí. Třeba šumění listí nebo zpěv ptáků zní líp bez přehnanýho efektu. Ale když nahráváš vodopád nebo moře, tam už to může být víc dramatický, takže trocha reverb může dodat hloubku. Měj na paměti, že méně je někdy víc – nechtěj, aby to znělo jako v kostele. Experimentuj klidně s různýma úrovněma, ale rozhodně to nepřeháněj. Dobrý je poslouchat a porovnávat – zkus nahrávky s různou reverbací a uvidíš, co ti víc sedí. Takže jo, hlavně si hraj a najdi ten svůj styl.

115 slov
1.2 minut čtení
27. 3. 2024
Richard Burian
Richard Burian