Audacity.cz/Fórum/Jak vlastně vytvořím chirp signál v Audacity?

Jak vlastně vytvořím chirp signál v Audacity?

Zajímalo by mě, jak se dá vytvořit chirp signál pomocí Audacity. Představoval jsem si, že to nebude tak složité, ale nějak se v tom ztrácím. Vím, že chirp signál je typ signálu, který mění frekvenci v čase, ale nevím, jak přesně to udělat v tomto programu. Mám za sebou už pár pokusů s generováním tónů a zvuků, ale když přijde na něco jako chirp, tak jsem na vážkách. Jaké konkrétní kroky bych měl podniknout? Je potřeba použít nějaké speciální efekty nebo funkce? A co třeba, jak si nastavit časový interval a frekvenční rozsah? Napadlo mě, jestli existují nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly usnadnit práci. A co pokud bych chtěl experimentovat s různými variantami, jako například lineární nebo exponenciální chirp? Jak to všechno do sebe zapadá? Rád bych věděl i jiné názory nebo zkušenosti od lidí, kteří už s tímto signálem pracovali. Je tady někdo, kdo by mi mohl poskytnout detailní návod nebo alespoň nasměrovat správným směrem? Děkuju předem za všechny rady a pomoc!

166 slov
1.7 minut čtení
8. 5. 2024
Daniela Kočová
Daniela Kočová

Chirp signál v Audacity vytvoříš takhle: nejdřív si otevři Audacity a jdi na "Generovat" a pak "Tón". Zde si nastavíš základní frekvenci, třeba 440 Hz. Potom vytvoř další zvukovou stopu, kde použiješ efekt "Změnit tonální frekvenci". Tady můžeš nastavit, jak moc chceš frekvenci měnit během času. Pokud chceš lineární chirp, nastav frekvenci v určitých intervalech a pak to spoj dohromady. Pro exponenciální chirp budeš potřebovat trochu složitější manipulaci s efekty, protože tam se ti frekvence mění rychleji na začátku a pomaleji ke konci. Zkus si to různě experimentovat, hraj si s délkou trvání signálu a frekvenčním rozsahem, abys dostal ten správný zvuk. Uvidíš, že když to zkusíš víckrát, najdeš ten správný způsob jak na to.

115 slov
1.2 minut čtení
4. 12. 2024
Dominik Kučera
Dominik Kučera

Vytvoření chirp signálu v Audacity není zas tak složitý proces, i když to může na první pohled vypadat. Nejprve otevři Audacity a přejdi na menu „Generovat“. Tam najdeš možnost „Tón“. Zde si nastavíš základní frekvenci a délku signálu. Ale pro chirp budeš potřebovat trochu víc.

Po vytvoření základního tónu, můžeš použít efekt „Frekvenční posun“. Tímhle efektem dokážeš postupně měnit frekvenci v čase. V nastavení si vyber, jakým způsobem chceš, aby se frekvence měnila – jestli lineárně nebo exponenciálně.

Pokud chceš experimentovat s různými variantami, hraj si s parametry a zkoušej různé hodnoty pro počáteční a konečnou frekvenci. Můžeš také zkusit různou délku trvání pro zajímavější výsledky. Nakonec nezapomeň zvuk exportovat do formátu, který potřebuješ.

To je asi tak všechno, snaž se to vyzkoušet a uvidíš, co z toho vyleze! Mělo by to jít bez problémů.

135 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2023
Ivana Tvrdíková
Ivana Tvrdíková