Audacity.cz/Fórum/Můžu exportovat audio z Audacity bez ztráty kvality?

Můžu exportovat audio z Audacity bez ztráty kvality?

Zdravím všechny, potřeboval bych se zeptat na něco ohledně exportu zvuku z Audacity. Pracoval jsem na několika projektech a snažil jsem se zjistit, jestli je vůbec možné dostat audio ven z programu bez jakékoliv ztráty kvality. Mám na mysli, jestli když exportuji své nahrávky, zůstane zvuk tak kvalitní, jako byl při jeho nahrávání, nebo se nějak degraduje. Slyšel jsem o různých formátech jako WAV nebo AIFF, ale nejsem si úplně jistý, co by bylo nejlepší zvolit. A co MP3? To prý snižuje kvalitu, ale je to hodně používané. Jaké máte zkušenosti? Děláte někdo něco speciálního při exportu, aby se kvalita udržela? Myslím tím třeba nastavení vzorkovací frekvence nebo bitové hloubky? Určitě by mě zajímal váš názor a tipy na to, jak to udělat správně. Díky moc!

126 slov
1.3 minut čtení
12. 10. 2021
Ondřej Jedlička
Ondřej Jedlička

Když exportuješ audio z Audacity a chceš udržet co nejvyšší kvalitu, tak určitě doporučuji vybrat formát jako WAV nebo AIFF. Tyhle formáty jsou bezztrátové, takže kvalita zůstane stejná jako při nahrávání. MP3 je sice super pro sdílení a má menší velikost, ale opravdu ti tam kvalita klesne, protože se komprimuje. Pokud se rozhodneš pro WAV nebo AIFF, tak si dej pozor na nastavení vzorkovací frekvence a bitovou hloubku – ideálně 44.1 kHz a 16-bit pro CD kvalitu, ale můžeš jít i výš, pokud to tvůj projekt umožňuje. Takže doporučuju to udělat ve WAV a pak si s tím dál pohrát, když budeš potřebovat něco sdílet. Hlavně si pamatuj, že jakmile jednou převedeš do MP3, tak už nic nevrátíš späť.

119 slov
1.2 minut čtení
25. 10. 2024
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Jasně, exportovat audio z Audacity bez ztráty kvality jde. Když chceš zachovat co nejlepší zvuk, doporučuji používat formáty jako WAV nebo AIFF, ty jsou bezztrátové. To znamená, že ti zvuk zůstane tak kvalitní, jak jsi ho nahrál. U WAV je to fakt jednoduchý a většina lidí to používá, hlavně pokud dělají něco s audio produkcí.

MP3 je skvělý pro sdílení a ušetření místa, ale bere to na kvalitě, takže pokud máš v plánu s tímhle formatem pracovat, tak dej pozor na bitrate. Minimum by mělo být aspoň 192 kbps, ale ideálně 320 kbps pro lepší zvuk.

Co se týče nastavení při exportu, vždycky se koukni na vzorkovací frekvenci a bitovou hloubku. Pokud jsi nahrával ve vyšší frekvenci, snaž se to udržet i při exportu. Takže pokud máš nahrávku na 44,1 kHz 24-bit, exportuj ve stejných parametrech.

Takže shrnuto: pro bezztrátový zvuk jdi do WAV nebo AIFF, a jestli MP3, tak s vysokým bitrate. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Milan Zlámal
Milan Zlámal