Audacity.cz/Fórum/Jak využít skripty pro automatické změny hlasitosti v Audacity?

Jak využít skripty pro automatické změny hlasitosti v Audacity?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem potřeboval upravit zvukové stopy v Audacity a zjistil jsem, že manuální změna hlasitosti mi zabírá spoustu času. Tak mě napadlo, jestli existuje nějaký způsob, jak použít skripty k automatizaci tohoto procesu. Mám na mysli něco jako napsat jednoduchý skript, který by mi umožnil rychle a efektivně upravit hlasitost různých částí mého audioprojektu podle předem stanovených kritérií. Možná bych chtěl například zvýšit hlasitost v určitých pasážích a naopak snížit v jiných, ale bez nutnosti klikat na každou jednotlivou část záznamu. Zajímalo by mě, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto tématem a mohl by mi poradit, jak začít? Je třeba mít nějaké speciální znalosti programování nebo stačí nějaké základní povědomí o tom, jak Audacity funguje? Jaké konkrétní příkazy nebo funkce bych měl použít? A co si myslíte o tom, jak skriptovat v tomto programu? Je to složitější než to vypadá? Budu rád za jakékoliv tipy nebo návody, které by mi mohly pomoci s tímto úkolem. Děkuji.

164 slov
1.6 minut čtení
30. 12. 2021
Jiří Hruška
Jiří Hruška

Skripty v Audacity můžou fakt hodně ušetřit čas, když jde o úpravy hlasitosti. Nejvíc se používá Nyquist, což je jazyk přímo pro Audacity. Není to nijak složitý, stačí mít základní povědomí o tom, jak fungují funkce a příkazy. Můžeš napsat jednoduchý skript, který ti třeba zvedne hlasitost na začátku a pak ji zase sníží na konci stopy.

Začít můžeš s něčím jako:

; Zvýšení hlasitosti o 6 dB
(define (my-volume) 
  (mult *track* 2))

Pak to aplikuješ na vybranou část stopy. Některý uživatelé si píšou skripty na konkrétní pasáže, třeba podle času nebo dle frekvence. Hlavně se neboj experimentovat, pokud něco nefunguje, tak to můžeš vždycky vrátit zpět. Když si s tím pohraješ, brzo přijdeš na to, co všechno se dá udělat. Návody najdeš v dokumentaci Audacity nebo na fórech, tam už lidi mají dost zkušeností s různými skripty a určitě ti rádi poradí.

141 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2024
Stanislav Pavlík
Stanislav Pavlík

Hele, co se týče skriptování v Audacity, tak je to fakt super způsob, jak si ušetřit čas. V Audacity můžeš využít Nyquist, což je jazyk pro skriptování, a tím si můžeš napsat vlastní efekty nebo automatizace. Na úpravy hlasitosti bys mohl využít funkci ‘eq’ na změnu gainu. Třeba takhle: když chceš zvýšit hlasitost určité části, stačí napsat skript, který ti to udělá automaticky.

Není potřeba mít nějaké hluboké znalosti programování, ale základní pochopení logiky by ti pomohlo. Audacity má i manuál k Nyquist, takže se na to mrkni. Pokud chceš jenom změnit hlasitost v různých pasážích bez ručního klikání, můžeš si napsat skrypt s různými podmínkami podle času nebo amplitudy. Tohle ti ušetří spoustu klikání.

Doporučuji začít s nějakým jednoduchým skriptem a postupně ho ladit. Je to vlastně docela snadný a pak si můžeš vytvořit vlastní efekt podle svých potřeb. Takže hurá do toho!

142 slov
1.4 minut čtení
23. 11. 2024
Šárka Prchalová
Šárka Prchalová