Audacity.cz/Fórum/Jak spustím A/B testování v Audacity?

Jak spustím A/B testování v Audacity?

Potřebuji se zeptat, jak vlastně spustit A/B testování v Audacity. Zkouším to už nějakou dobu, protože bych chtěl porovnat dva různé zvukové efekty a zjistit, který z nich zní lépe pro moje projekty. Ale nějak mi to pořád nejde a nevím, jak na to. Možná jsem přehlédl nějaké důležité kroky nebo funkce, ale zdá se mi, že v Audacity není žádná přímá možnost na provádění A/B testu, alespoň ne tak, jak bych očekával. Takže bych rád věděl, jestli někdo z vás má zkušenosti s tímto typem testování v Audacity. Jaké techniky nebo procesy používáte k tomu, abyste efektivně porovnali dva různé zvuky? Je třeba používat více stop nebo nějaké speciální nastavení? Taktéž by mě zajímalo, jestli existují nějaké pluginy nebo doplňky, které by mohly usnadnit A/B testování. Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím a byl bych vděčný za každou radu nebo tip. Děkuji všem za pomoc!

148 slov
1.5 minut čtení
22. 1. 2025
Kamila Vacková
Kamila Vacková

A/B testování v Audacity sice není úplně přímo podporováno, ale jde to udělat i bez speciálního pluginu. Můžeš si vytvořit dvě stopy, každou s jiným efektem. Takže nejprve nahraj svůj zvuk na jednu stopu, pak si zkopíruj ten samý zvuk na druhou stopu a na té druhé aplikuj ten efekt, co chceš testovat. Pak stačí mezi těma stopama přepínat, abys slyšel rozdíl. Zkus to třeba pomocí tlačítka Mute nebo Solo, to ti hodně usnadní porovnávání. Nepotřebuješ nic složitýho, stačí dobrý sluch a trocha cviku. Pokud chceš mít víc možností, můžeš zkusit přidat další stopy s jinými efekty a porovnávat víc variant. Uvidíš, že nakonec najdeš ten správný zvuk pro svoje projekty.

111 slov
1.1 minut čtení
8. 11. 2021
Bohuslav Macek
Bohuslav Macek

Takže, A/B testování v Audacity není úplně přímočaré, ale dá se to udělat. Musíš mít nejdřív obě zvukové stopy – třeba dvě různé verze efektu. Pak je prostě vlož do projektu, každou na jinou stopu. Můžeš si je pojmenovat, aby ses v tom vyznal. Potom je nejlepší obě stopy ztišit na začátku a pustit je po sobě, aby ses mohl soustředit na rozdíly. Pokud chceš být přesnější, můžeš je porovnat v různých časech nebo použít funkci "Loop Play" pro opakované přehrávání. Nějaké pluginy na A/B testování fakt nejsou, ale můžeš použít ekvalizér nebo jiné efekty a pak si to srovnat. Hlavně si dej pozor na úroveň hlasitosti, aby to nebylo zkreslené. Ať to dopadne dobře!

115 slov
1.2 minut čtení
13. 12. 2024
Jitka Kyselová
Jitka Kyselová