Audacity.cz/Fórum/Jak se vyhnout šumu při nahrávání víc stop? Zkoušel jsem všechny možnosti a stále mám problém.

Jak se vyhnout šumu při nahrávání víc stop? Zkoušel jsem všechny možnosti a stále mám problém.

V poslední době jsem se začal více věnovat nahrávání zvuku a snažím se vytvořit něco kvalitního. Mám ale problém, který mě už docela frustruje. Když nahrávám víc stop najednou, vždycky se mi tam nějakým způsobem dostane šum, který to celé kazí. Zkoušel jsem různé mikrofony, hrál jsem si s nastavením gainu a dokonce jsem zkusil i nahrávat v různých místnostech, ale stejně to nezabralo. Vím, že šum může pocházet z různých zdrojů, ale já už si nevím rady. Myslím, že jsem udělal všechno, co bylo v mých silách. Vystřídal jsem různé techniky, jako třeba použití pop filtrů nebo umístění mikrofonu dál od zdroje zvuku, ale pořád slyším nějaký ten šum na pozadí. Uvažoval jsem o nějakém zpracování signálu po nahrání, ale to mi přijde jako dočasné řešení a já chci mít co nejlepší kvalitu už při samotném nahrávání. Možná by pomohlo i pořídit nějaké profesionální vybavení, ale nevím, jestli je to nutné. Existují nějaké osvědčené tipy nebo triky, které by mohly pomoci snížit šum při nahrávání víc stop? Jaké máte zkušenosti vy? Jaké mikrofony nebo techniky používáte vy, abyste se těmto problémům vyhnuli? Děkuji za každou radu!

187 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Tereza Zemanová
Tereza Zemanová

Zní to frustrující, ale šum při nahrávání může být fakt otravný. Zkus se zaměřit na akustiku místnosti – jestli máš tvrdé stěny, zkus něco jako akustické panely nebo i jen deky, co by to trochu utlumily. Mikrofon umísti co nejblíž k tomu, co nahráváš, a dej pozor na to, jestli nedochází k nějakému odrazu zvuku. Zkontroluj i kabely, jestli nejsou poškozené – špatné kabely můžou taky přidávat šum. Pokud používáš víc mikrofonů, zkus je napájet z různých zdrojů, aby se minimalizovalo rušení. A pokud už mluvíš o profesionálním vybavení, tak kvalitnější mikrofony a předzesilovače můžou udělat velký rozdíl. Možná zkus i nějaký low-noise preamp nebo audio interface s dobrou kvalitou převodu. Myslím, že by ti to mohlo pomoct.

118 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2025
Roman Slavík
Roman Slavík

Taky jsem měl podobný problém, když jsem začínal. Mám pár tipů, co by ti mohly pomoct. Zkus nahrávat v místnosti, kde je co nejmíň ozvěny a hluku. Dobře fungují akustické panely nebo i prostě deky pověšené kolem. O mikrofonech, zkus dynamický mikrofon místo kondenzátorového, ten obvykle lépe zvládá šum. Hlavně se ujisti, že mikrofon je blízko zdroje zvuku a dál od dalších zvuků. Pak ještě zkontroluj, jestli nemáš nějaké šumy ve svém nastavení, jako třeba špatné kabely nebo vadný audio interface. Kdybys měl možnost, pořiď si nějaký dobrý externí preamp, to může hodně pomoct se signálem. Některé DAW mají i skvělé nástroje na odstranění šumu, ale jak říkáš, nejlepší je mít to už při nahrávání čistý. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2025
Robert Šilhavý
Robert Šilhavý
Podobné otázky