Audacity.cz/Fórum/Ableton Live vs. Cubase pro multitrack nahrávání

Ableton Live vs. Cubase pro multitrack nahrávání

Zajímalo by mě, co si myslíte o Ableton Live versus Cubase, pokud jde o multitrack nahrávání. Mám kamaráda, který dost často používá Ableton a říká, že je to nejlepší software pro nahrávání a úpravy zvuku, ale já jsem slyšel, že Cubase má nějaké skvělé funkce, které by se mi mohly hodit hlavně při práci s více stopami najednou. Jsem spíš začátečník a rád bych věděl, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma programy z pohledu uživatelské přívětivosti a celkového workflow. Zajímá mě také, jak to mají s podporou různých pluginů a efektů, protože chci experimentovat s různými zvukovými styly. Někdo říká, že Ableton je víc zaměřený na elektronickou hudbu a live performance, takže nevím, jestli by mi vyhovoval pro nahrávání kapely nebo písniček v tradičnějším smyslu. Na druhou stranu jsem slyšel, že Cubase má skvělou MIDI editaci a propracované funkce pro mixování. Jaké máte zkušenosti s těmito DAW? Který software byste doporučili na multitrack nahrávání pro někoho, kdo chce tvořit kvalitní zvuk? A co třeba cena a dostupnost? Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím a rád bych slyšel názory od lidí, kteří s tím mají nějaké zkušenosti.

188 slov
1.9 minut čtení
26. 11. 2024
Ladislav Vojtěch
Ladislav Vojtěch

Takže, co se týče Ableton Live a Cubase na multitrack nahrávání, oba mají svý silný stránky, ale fakt záleží, co preferuješ. Ableton je super pro live performance a elektronickou hudbu, ale jako začátečník možná nenajdeš všechny ty pokročilé funkce, co bys chtěl pro nahrávání kapely. Je spíš zaměřený na klipy a loopování, což je skvělý pro experimentování, ale pokud chceš víc tradiční workflow s kapelou, Cubase může být lepší volba. Má fakt výbornou MIDI editaci a mixovací možnosti, takže pokud plánuješ nahrávat více nástrojů najednou a potřebuješ stabilní DAW pro zvukovou produkci, tak Cubase je prostě klasik. Co se týče pluginů, oba podporují VST, takže tam by neměl být problém. Cubase má ale víc zabudovaných efektů a nástrojů. Cena je taky důležitá - Ableton má levnější variantu (Lite) a pak Standard a Suite, zatímco Cubase nabízí různé edice taky, ale celkově to může vyjít dráž. Takže pokud jsi spíš na live jamování a elektroniku - zkus Ableton. Když chceš víc kontrolu nad nahráváním kapely a tradičním zvukem - jdi do Cubase.

171 slov
1.7 minut čtení
3. 10. 2022
Richard Horálek
Richard Horálek

Takže, ohledně Ableton Live a Cubase - podle mě to dost záleží na tom, co vlastně chceš dělat. Ableton je super pro elektronickou hudbu a živé vystupování, má fakt dobrou funkci pro loopování a improvizaci. Ale když se chceš soustředit na multitrack nahrávání s kapelou nebo od klasických písniček, tak Cubase může být lepší volba. Má úžasnou MIDI editaci a funkce pro mixování, což může hodně pomoct při práci s více stopami.

Z hlediska uživatelské přívětivosti - Ableton je většinou považován za víc intuitivní, ale Cubase má své kouzlo, když se do toho dostaneš. Co se týče pluginů, obě platformy podporují VST, takže v tom problém nebude.

A cena? No, Cubase bývá dražší než Ableton, zvlášť pokud chceš plnou verzi. Takže si promysli, co vlastně potřebuješ a jaký máš rozpočet. Jestli jsi začátečník, možná by stálo za to zkusit demo verze obou programů a uvidíš, co ti sedne víc.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 11. 2024
Dominik Hlávka
Dominik Hlávka