Audacity.cz/Fórum/Co je scrubbing a jak ho použít pro úpravy zvuku v Audacity?

Co je scrubbing a jak ho použít pro úpravy zvuku v Audacity?

Už dlouho se pokouším pochopit, co vlastně znamená pojem scrubbing v kontextu úprav zvuku, a to zejména v programu Audacity. Zajímalo by mě, jestli byste mi mohli vysvětlit, jak tento proces funguje, a jak přesně ho mohu využít při práci na svých projektech. Slyšel jsem, že scrubbing umožňuje posunovat se rychle skrze zvukové stopy a usnadňuje tak hledání konkrétních míst v audio nahrávkách. V čem přesně spočívá jeho výhoda? Jakým způsobem mohu efektivně ovládat přehrávání během scrubbingu? Mám pocit, že by mi to mohlo hodně pomoci při editaci mých podcastů a dalších zvukových projektů. Narazil jsem na pár tutoriálů, ale stále mi není jasné, jak začít. Je potřeba něco speciálního nastavit? Jaké jsou nejlepší tipy pro použití scrubbingu v Audacity? Byl bych vděčný za jakoukoli radu nebo zkušenosti, které byste mohli sdílet.

132 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2023
František Vaníček
František Vaníček

Scrubbing je vlastně způsob, jak si rychle přejíždět nahrávku a poslouchat, co se tam děje. V Audacity to můžeš udělat tak, že držíš klávesu Shift a táhneš kurzor podél časové osy. Tím si poslechneš jednotlivé úseky, aniž bys musel pořád spouštět a zastavovat přehrávání. Je to fakt užitečný pro hledání konkrétních míst, třeba když potřebuješ najít pauzu nebo něco, co chceš vystříhnout. Ovládání je docela jednoduchý, jen si hraj s rychlostí pohybu kurzoru a poslouchej, co slyšíš. Můžeš si nastavit i klávesové zkratky pro rychlejší ovládání. Když se dostaneš do rytmu, tak ti to ušetří spoustu času při editaci podcastů nebo čehokoliv jiného. Doporučuji si to zkusit na nějaké kratší nahrávce, ať vidíš, jak ti to vyhovuje.

117 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Marek Hloušek
Marek Hloušek

Scrubbing je vlastně taková technika, která ti umožní rychle procházet zvukové stopy v Audacity, což je super, když hledáš něco konkrétního. Funguje to tak, že si vlastně můžeš posouvat zvukovou stopu sem a tam a slyšíš přitom zvuk v reálném čase. Je to ideální pro vyhledávání chyb nebo pro úpravy, kdy potřebuješ najít přesný moment, který chceš upravit nebo vystřihnout.

A jak na to? Můžeš použít myš nebo šipky na klávesnici. Když držíš klávesu Ctrl a posuneš kurzor myší po časové ose, začne se zvuk přehrávat z daného místa. To ti dá možnost slyšet, co se tam děje. Pomocí klávesy Shift můžeš kontrolovat rychlost scrubbingu – čím víc podržíš, tím pomaleji to jede.

Není potřeba nic speciálně nastavovat, ale můžeš zkontrolovat preference v Audacity ohledně scrubbingu, aby to fungovalo podle tvých představ. Taky doporučuji mít otevřené víc stop vedle sebe, abys mohl rovnou porovnávat. Myslím, že ti to dost usnadní práci na podcastech nebo jakýchkoli projektech. Tak hodně štěstí!

157 slov
1.6 minut čtení
3. 10. 2024
Daniela Novotná
Daniela Novotná