Audacity.cz/Fórum/Jak rychle procházet velké audio soubory v Audacity?

Jak rychle procházet velké audio soubory v Audacity?

Zdravím, narazil jsem na problém, když se pokouším procházet velké audio soubory v Audacity. Mám tady nahrávky, které trvají opravdu dlouho a musím často hledat konkrétní části, ale jakmile se snažím posunout nebo zoomovat, vše se zdá být strašně pomalé. Je nějaký trik nebo technika, jak efektivněji procházet těmito dlouhými nahrávkami? Zkoušel jsem už několik způsobů, jako je změna přiblížení nebo použití klávesových zkratek, ale zdá se, že stále ztrácím spoustu času. Měli byste nějaké tipy na to, jak zrychlit tento proces? Možná existují nějaké skryté funkce v Audacity, které mi mohou pomoci? Nebo bych měl zvážit jiný přístup při úpravě těchto souborů? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady. Díky!

111 slov
1.1 minut čtení
17. 1. 2024
Ladislav Hlávka
Ladislav Hlávka

Procházení velkých audio souborů v Audacity může být fakt otravný. Zkus se podívat na pár triků:

1. Používej klávesové zkratky – třeba CTRL + šipka doprava/doleva ti může pomoci rychleji skákat mezi stopami.
  2. Zoom in/out – když zoomneš, tak se ti zlepší orientace, ale nebuď zbytečně moc přiblíženej, aby ses nemusel pořád posouvat.
  3. Vytvoř si značky – pokud víš, že v nějaké části je něco důležitého, udělej si značku (CTRL + B), pak se k tomu dostaneš rychleji.
  4. Změň nastavení bufferu – v předvolbách můžeš najít nastavení pro přehrávání, zkus zvýšit buffer, aby to neblo tak pomalý.
  5. Zvaž rozdělení souboru – pokud je to fakt dlouhý, můžeš si zvážit rozdělení na menší části a pracovat s nimi samostatně.
  6. Exportuj části – pokud hledáš konkrétní úseky, exportuj si je jako menší soubory a pak to přehrajíš rychleji.
    Tohle by ti mělo pomoct trochu urychlit práci v Audacity.
158 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2025
Renata Fučíková
Renata Fučíková

Když pracuješ s velkýma audio souborama v Audacity, může to bejt fakt otrava. Zkus pár triků, co ti možná pomůžou. První věc, co udělej, je zmenšit počet stop. Pokud máš víc vrstev, zkus je sloučit nebo aspoň skrýt ty, co teď nepotřebuješ. Ušetří ti to nějaký výkon.

Další tip je použít funkci pro přetažení na časové ose – je to rychlejší než zoomovat a posouvat se myší. Klávesový zkrat "Ctrl + šipka vpravo" ti posune přehrávání vpřed a "Ctrl + šipka vlevo" zpátky. Můžeš taky vyzkoušet nastavit menší zoom level, aby ses dostal rychleji k okrajům nahrávky.

Pokud ti to stále laguje, zkus exportovat část souboru do menšího formátu (třeba WAV) a upravovat s tím. Pak se můžeš vrátit k původnímu souboru, až budeš potřebovat dělat detailní úpravy. Také se ujisti, že máš Audacity aktualizovaný na poslední verzi – občas bugy a podobný věci dělají víc problémů, než bys čekal.

Zkrátka, čím méně informací Audacity musí zpracovávat najednou, tím lépe to poběží. Zkus tyhle věci a třeba se ti to procházení zrychlí.

170 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Marcela Malá
Marcela Malá