Audacity.cz/Fórum/Kdy mám použít EQ když dělám DJ mix?

Kdy mám použít EQ když dělám DJ mix?

Přemýšlím, jak správně používat ekvalizér při míchání DJ setu. Je to něco, co se mi zdá jako důležitý prvek, ale pořád nevím, kdy přesně ho použít. Mám pocit, že s EQ můžu upravit zvuk tak, aby lépe seděl do celkového mixu, ale zároveň se obávám, abych to s tím nepřehnal a nesnížil kvalitu zvuku. Kdy je ten správný čas na to zasáhnout do basů nebo výšek? Jaký je rozdíl mezi tím, když chci zvýraznit nějaký prvek v tracku versus když se snažím vyrovnat dva různé skladby, které do sebe moc nezapadají? A co když se mi zdá, že některé frekvence se prostě bijí – je lepší je snížit nebo úplně odstranit? A jak se to liší, když mixuji v klubu nebo doma? Je potřeba brát ohled na akustiku prostoru? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo techniky, které by mi mohly pomoci lépe ovládat EQ při DJingu. Jak důležité je mít na paměti celkovou strukturu setu a jak EQ ovlivňuje dynamiku přechodů mezi skladbami? Myslíte si, že je lepší hrát si s EQ předem v počítači nebo to nechat až na živé vystoupení? Jaké máte tipy na experimentování s EQ tak, aby mix zněl profesionálně a osvěžujícím způsobem? Děkuji za jakékoli rady!

205 slov
2.1 minut čtení
30. 11. 2024
Roman Zlámal
Roman Zlámal

Tak jo, EQ je fakt důležitý, ale taky to chce cit. Když mixuješ, tak hlavně sleduj, jak se skladby doplňujou. Zpravidla je dobrý snížit basy v jedný skladbě, pokud tam už jsou basy z druhý. Třeba když přecházíš z tracku s hodně basama na něco lehčího, tak vytvoříš prostor. Hodně lidí dělá chybu, že se snaží zvýraznit všechno, ale tím se to akorát zamotá. Zkus radši vyvážit frekvence - třeba do výšek dáš víc vzduchu a basy ubrat.

Co se týče prostoru, tak jo, akustika klubu fakt ovlivňuje zvuk – čím víc lidí a různých materiálů v prostoru, tím se zvuk mění. Doma si můžeš zkoušet detaily, ale živá akce je jiná liga. Nech si prostor pro improvizaci a sleduj publikum.

Experimentuj v klidu a nauč se reagovat na to, co slyšíš. Můžeš mít nějaký nastavení předem, ale pak je dobrý to upravit podle situace v klubu. Uvidíš sám, co funguje a co ne. Všechny tyhle malé úpravy ti pomůžou udělat mix víc profesionálním a svěžím. Takže hraj a uč se za pochodu!

172 slov
1.7 minut čtení
11. 9. 2024
Jindřiška Koutná
Jindřiška Koutná

Kdy použít EQ při DJ mixu? To je dost individuální, ale tady je pár tipů. Když mixuješ dvě skladby, snaž se najít frekvence, co se bijou – třeba snížit basy v jedné z nich, aby se to lépe propojilo. Když chceš něco zvýraznit, třeba vokály nebo synthy, tak to můžeš trošku vytáhnout v těch správných frekvenčních oblastech. Akustika prostoru fakt hraje roli, takže pokud jsi v klubu, tak sleduj, jak to reaguje na zvukový systém. Zkus se prostě řídit tím, co slyšíš a cítíš. Na živá vystoupení může být fajn mít nějaké nápady předem, ale nebuď příliš rigidní – improvizace je často klíčová. Experimentování s EQ může být super, až když to bude znít dobře, tak s tím moc nešťouchej. Měj na paměti celkovou strukturu setu a jak EQ ovlivňuje přechody mezi skladbami. Takže hraj si s tím a uvidíš, co funguje.

142 slov
1.4 minut čtení
11. 1. 2025
Bedřich Hrdlička
Bedřich Hrdlička