Audacity.cz/Fórum/Kdy zapnout limiter při úpravě hlasitosti v Audacity?

Kdy zapnout limiter při úpravě hlasitosti v Audacity?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně používání limitera v Audacity. Kdy je vlastně nejlepší ho zapnout během úpravy hlasitosti? Zajímá mě, jestli je lepší limiter použít na začátku, když pracuju na prvních úpravách, nebo až na konci, když už mám všechno ostatní hotové. A co se týče nastavení – mám ho nastavit na nějakou konkrétní hodnotu, nebo se to liší podle typu projektu? Občas mám pocit, že zvuk je po upravení moc přetížený a nevím, jestli je to způsobené špatným použitím limitera. Také by mě zajímalo, jak se limiter vlastně liší od jiných efektů, jako je kompresor. Mám pocit, že obojí dělá něco podobného, ale nejsem si tím jistý. Víte někdo, jestli by se měl používat i v případě, když mixuji více stop dohromady? Jaký vliv má na celkovou kvalitu zvuku? Děkuju za všechny rady a tipy!

137 slov
1.4 minut čtení
11. 12. 2023
Libor Bílek
Libor Bílek

Limiter bys měl zapnout spíše na konci, když už máš většinu úprav hotových. Pomůže ti to udržet hlasitost v určitých mezích a zabránit přetížení. Když ho dáš na začátek, můžeš si zbytečně omezit dynamiku a zvuk bude znít plochě. Nastavení závisí na projektu, ale obecně se doporučuje nastavit prahovou hodnotu tak, aby to nezkreslovalo, třeba kolem -3 dB. Co se týče rozdílu mezi limiterem a kompresorem – limiter je vlastně extrémní forma komprese, která se snaží udržet vrcholy zvuku pod určitou hranicí, zatímco kompresor ti pomůže vyrovnat celkovou dynamiku. Pokud mixuješ více stop, limiter je fajn na finální mastering, ale pozor na to, abys to s ním nepřehnal, jinak to může znít hrozně. Vždycky je dobrý udělat pár testů a poslechnout si, jak to zní v různých podmínkách.

128 slov
1.3 minut čtení
29. 7. 2024
Richard Burian
Richard Burian

Limiter bys měl zapnout spíš na konci, to je nejlepší doba, kdy ho použít. Předtím, když ještě ladíš zvuk a děláš další úpravy, můžeš zbytečně omezit dynamiku, což pak hůř opravíš. Co se týče nastavení, záleží na projektu, ale většinou se doporučuje mít threshold nastavený tak, aby ses vyhnul přetížení. Pokud ti zvuk přijde moc přetížený, zkus to snížit nebo upravit attack a release časy.

Kompresor a limiter dělají něco podobného, ale limiter je víc jako konečná pojistka - brání ti překročit určitou úroveň. Když mixuješ víc stop dohromady, limiter může pomoct sjednotit celkovou hlasitost, ale dávej si pozor, aby to nezničilo dynamiku. Správným použitím limitera můžeš zlepšit kvalitu zvuku, ale blbě nastavený ti ji klidně i zhorší. Takže experimentuj a poslouchej.

122 slov
1.2 minut čtení
23. 6. 2024
David Zeman
David Zeman