Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když mi EQ vybírá příliš mnoho basů?

Co dělat, když mi EQ vybírá příliš mnoho basů?

Mám takový problém s mým EQ, když se snažím mixovat nějaké skladby. Vždycky mám pocit, že mi to vybírá až moc basů. Zkoušel jsem různý nastavení, ale vypadá to, že i když je ovládání na minimum, stejně to hraje jako by se mi basy snažily prostě převálcovat všechno ostatní. Nejde mi o to, aby tam nebyly žádné basy, ale prostě chci, aby bylo slyšet i ostatní frekvence. Všiml jsem si, že když pak přehraju tu skladbu na jiném zařízení, tak se ty basy prostě nedají poslouchat. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké tipy nebo triky, co s tím mohu udělat? Možná nějaký konkrétní postup jak nastavit EQ tak, aby to nebylo tak přebasované? Mám také pocit, že někdy některé nástroje zanikají v těch basových tónech a to mě fakt štve. Jak se dá tedy dosáhnout vyváženějšího zvuku? Mám zkusit jinou metodu úpravy zvuku nebo je problém v tom EQ samotném? Napadá mě třeba i použít jiný plugin nebo jak na to? Klidně pište své zkušenosti. Děkuji.

166 slov
1.7 minut čtení
24. 3. 2023
Vojtěch Khýr
Vojtěch Khýr

Možná zkusit trochu experimentovat s frekvenčními pásmy. Pokud ti basy přebíjejí ostatní zvuky, můžeš zkusit snížit pod 100 Hz, nebo použít high-pass filtr na některé nástroje, aby se zbavil zbytečných basů, co nemusejí být slyšet. Dobrý tip je taky zkusit vyhledat konkrétní frekvence, kde ti basy lezou do křížku s jinými zvuky a ty místa trochu potlačit. Zvlášť třeba, když máš nějaký basový nástroj a bicí, tak je dobrý najít si ten prostor pro každý nástroj. Když pak mixuješ na různých zařízeních, můžeš mít i problém s akustikou v místnosti. Možná by stálo za to vyzkoušet jiné pluginy na EQ nebo limitery, co ti pomůžou s dynamikou. Každopádně si dej pozor na to, jak se to chová v různých poslechových situacích. Vždycky to chce trochu trpělivosti a pokusů.

128 slov
1.3 minut čtení
27. 8. 2024
Richard Burian
Richard Burian

Zní to, jako bys měl problém s vyvážením basů a ostatních frekvencí. Zkus se zaměřit na to, aby ses vyhnul přílišnýmu boostování basových frekvencí. Místo toho, abys je zvedal, zkus je trochu stlumit a naopak posílit střední a vyšší frekvence. Pomůžeš tak ostatním nástrojům, aby vynikly.

Taky se podívej na to, jak máš nastavené low-cut filtry. Mnohdy můžeš odstranit nízké frekvence u nástrojů, které je nepotřebují. Například vokály nebo kytary často nemusejí mít moc basů, takže jim můžeš přidat jasnost tím, že je odřízneš od basového spektra.

Pokud používáš EQ pluginy, zkus experimentovat s různými typy – některé mají jiný charakter a třeba ti pomohou lépe kontrolovat basy. A nezapomínej na mixování na dobrých monitorech nebo sluchátkách, abys slyšel, co se skutečně děje.

Můžeš také zkusit použít kompresory na basy, aby ses dostal k víc vyváženému zvuku. A hlavně se neboj testovat mix i na různých zařízeních – můžeš snadno zjistit, co funguje a co ne.

153 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Jan Slavík
Jan Slavík