Audacity.cz/Fórum/Jak vybrat srovnávací skladby pro můj žánr při masteringu?

Jak vybrat srovnávací skladby pro můj žánr při masteringu?

Zajímalo by mě, jakým způsobem si mám vybrat srovnávací skladby pro svůj žánr, když přistupuji k masteringu. Mám pocit, že je to důležitý krok, ale nevím, kde začít. Mám nějaké oblíbené písničky, které se mi líbí, ale nevím, jestli jsou ty správné pro to porovnání. Co vlastně hledat? Je dobré vybírat skladby od známých umělců nebo spíš něco méně známého? A co třeba zvuková kvalita – má být přímo z alba nebo nějaké live verze? Zajímalo by mě i to, jak moc se liší srovnání různých žánrů; má smysl srovnávat tvrdší rockové skladby s nějakým elektronickým trackem? A když už mám vybrané ty skladby, jak je vlastně používat během masteringu? Mám si je pouštět v pozadí a snažit se napodobit zvuk nebo je to zbytečné? Vím, že jde o hodně subjektivní proces, ale přesto bych chtěl slyšet názory ostatních, co dělají v masteringu. Jaké máte zkušenosti s výběrem srovnávacích skladeb a co byste doporučili?

154 slov
1.5 minut čtení
23. 11. 2024
Josef Stehlík
Josef Stehlík

Při výběru srovnávacích skladeb je důležitý tvůj vlastní styl a žánr. Zkus vzít pár skladeb, který ti fakt sednou a jsou v podobným duchu jako tvoje muzika. Nezáleží tolik na tom, jestli jsou od známých umělců nebo ne, spíš aby ukázaly zvuk, co hledáš. Co se kvality týče, ideálně nějaké studio verze, ne live, protože tam můžeš mít problém s různýma faktorama jako je akustika v sále nebo mix. Pokud děláš rock, tak neporovnávej s elektronikou – to je úplně jiná hra. Srovnávej podobný styly. Když už máš vybrané skladby, pusť si je při masteringu, ale spíš jako inspiraci než že bys to měl napodobovat do detailu. Můžeš si udělat poznámky, co se ti líbí na jejich zvuku – jak mají nastavené frekvence, dynamiku atd. Ale nakonec si musíš najít svůj zvuk. Je to o experimentování.

136 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Štěpán Matoušek
Štěpán Matoušek

Když vybíráš srovnávací skladby pro mastering, je dobrý mít na paměti pár věcí. Nejdřív si zvol skladby, co zní podobně jako tvůj styl. Neboj se použít i ty známější hity, protože mají často kvalitní zvuk a produkci. Ale nějaké méně známé věci můžou být fajn taky, pokud mají dobrou atmosféru nebo vibe, co hledáš. Co se týče zvukové kvality, určitě se vyhni live verzím – radši vezmi studiové nahrávky, ty jsou čistší a jasnější.

Lišit se to může podle žánru – srovnávat rock s elektronikou není úplně ideální, ale pokud tam cítíš nějaké společné prvky, tak proč ne. Když už máš vybrané skladby, poslouchej je při masteringu – pouštěj si je vedle svýho tracku a snaž se pochopit, jak to udělali oni. Můžeš se inspirovat tím, jak je to namixovaný, jakou mají dynamiku atd. Nezapomeň na to, že mastering je subjektivní a nakonec jde o to, co vyhovuje tobě. Tak hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
7. 1. 2025
Šárka Hradilová
Šárka Hradilová