Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit multiband kompresor v Audacity?

Jak nastavit multiband kompresor v Audacity?

Zdravím všechny audio nadšence! Mám dotaz ohledně Audacity a konkrétně nastavení multiband kompresoru. Nedávno jsem se začal více zajímat o mixování a mastering svých nahrávek, a slyšel jsem, že multiband kompresor je skvělý nástroj pro dosažení profesionálního zvuku. Jak to ale vlastně funguje? Co všechno bych měl vzít v úvahu při jeho nastavení? Zkoušel jsem už nějaké základní úpravy, ale výsledek nebyl úplně podle mých představ. Kde začít? Jaké frekvenční pásma mám nastavit a jak silně by měly být jednotlivé pásma zkomprimována? A co třeba attack a release časy? Jak je správně vybrat? Dále by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, jak poslechnout výsledky změn v reálném čase, abych mohl lépe posoudit efektivitu nastavení. Vím, že každý má trochu jiný přístup, takže mě zajímají vaše zkušenosti a rady. Máte někdo osvědčenou metodiku nebo postup, který vám fungoval? Budu vděčný za jakékoli rady nebo návody, které by mi mohly pomoct lépe pochopit použití multiband kompresoru v Audacity. Díky moc!

160 slov
1.6 minut čtení
28. 11. 2023
František Šimůnek
František Šimůnek

Multiband kompresor je fakt užitečná věc na mixování. V Audacity můžeš nastavit několik frekvenčních pásem, třeba nízké (do 200 Hz), střední (200 Hz - 2 kHz) a vysoké (nad 2 kHz). Takže začni tím, že je rozdělíš do těchhle tří částí. Co se týče komprese, zkus začít s poměrem kolem 3:1 nebo 4:1. Silněji zkomprimuj nízké pásmo, protože basy potřebují víc kontroly, zatímco výšky můžeš nechat volněji.

68 slov
0.7 minut čtení
26. 12. 2024
Denisa Havlíková
Denisa Havlíková

Multiband kompresor v Audacity je super nástroj, ale jako všechno to chce trošku cviku. Začni tím, že si rozděliš frekvenční spektrum na tři nebo čtyři pásma. Například můžeš mít basy (od 20 do 200 Hz), střední pásmo (200 Hz až 2 kHz) a výšky (2 kHz a víc). Pak nastavíš pro každé pásmo jiný poměr komprese - u basů třeba 3:1, u středů 2:1 a výšky klidně 4:1, záleží na tom, co chceš docílit.

Attack a release časy jsou důležitý. U basů můžeš zkusit delší attack (třeba 20-30 ms), aby se basy nesrazily, a rychlejší release kolem 100-150 ms. Střední pásmo může mít rychlejší attack (5-10 ms) a release, abys zachoval dynamiku vokálů nebo nástrojů.

Nezapomeň poslouchat změny v reálném čase! Můžeš použít funkci „bypass“, abys slyšel, jak to zní bez komprese. Jo a nezapomeň na to, že méně je někdy víc – moc komprese může udělat zvuk umělým. Takže experimentuj a hraj si s tím, dokud nenajdeš ten správný zvuk.

160 slov
1.6 minut čtení
16. 1. 2025
Zdeňka Navrátilová
Zdeňka Navrátilová