Audacity.cz/Fórum/Jak optimalizovat zvukový mix pro Spotify?

Jak optimalizovat zvukový mix pro Spotify?

Zdravím, chystám se vydat nějaké svoje skladby a zajímalo by mě, jak vlastně optimalizovat zvukový mix, aby to znělo co nejlépe na Spotify. Slyšel jsem, že na různých platformách může být zvuk trochu jiný a že Spotify má své specifické požadavky na úroveň hlasitosti a dynamiku. Jaký by měl být ideální loudness pro tracky, abych se vyhnul problémům s kompresí a ztrátou kvality? Mám pocit, že když to míchám v Audacity, tak si nejsem jistý, jestli používám správné nastavení pro mastering. Jaké pluginy nebo efekty doporučujete? Je dobré mít na paměti nějaké specifické frekvenční rozsahy, které by měly být dominantní nebo naopak potlačené? A co třeba stereo šířka a prostorovost – má to vliv na to, jak to bude znít na platformě jako Spotify? Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti se zvukovým mixem právě pro tuto službu, budu moc rád. Děkuji!

142 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2023
Šárka Lišková
Šárka Lišková

Když mixuješ pro Spotify, tak se hodně soustřeď na loudness. Ideální úroveň je kolem -14 LUFS, aby se ti to nescompressovalo. Tím se vyhneš ztrátě dynamiky. Co jsem slyšel, tak když to přehodíš přes -16 LUFS, Spotify to může utlumit, takže radši ne.

Při masteringu můžeš použít pluginy jako Ozone nebo FabFilter Pro-L, ty hodně pomůžou s finálním zvukem. Důležitý jsou taky frekvenční rozsahy, snaž se mít basy kolem 60-80 Hz a výšky nepřehánět, aby to neznílo jako šum.

Stereo šířka by měla být vyvážená, ale moc široké prostory můžou dělat problém na sluchátkách. Vždycky kontroluj mix na různých zařízeních – to ti ukáže, jak to fakt zní.

Takže shrnutě: loudness -14 LUFS, dobrý pluginy, vyvážený frekvence a občas si poslechnout výsledný zvuk na různých platformách. Hodně štěstí!

128 slov
1.3 minut čtení
24. 10. 2024
Daniel Ryba
Daniel Ryba

Optimalizace mixu pro Spotify je fakt důležitá. Co se týče loudness, ideální úroveň by měla být kolem -14 LUFS, protože Spotify to tak zpracovává a vyhneš se zbytečné kompresi, která ti vše přerovná. Přesně tak, snaž se vyhnout přehnanému dělání věcí nahlas, jinak ti to spálí dynamiku.

Když mixuješ v Audacity, tak můžeš zkusit nějaké základní pluginy jako EQ, kompresor a limitér. Ty pomůžou utřídit frekvence a udržet to na uzdě. Dobrý je i multiband kompresor pro kontrolu různých frekvenčních rozsahů. Frekvence kolem 200-400 Hz jsou často dominantní, ale dávej pozor, aby to nebylo moc mudné. Vysoké frekvence nad 10 kHz zase dodají jasnost.

Pro stereo šířku platí – buď to příliš nepřeháněj, aby to neztratilo středovou část. Ujisti se, že basy jsou centrálně umístěný, aby to mělo váhu. A prostorovost je fajn, ale opatrně – moc efektů může nahrávku zamlžit.

Před finálním exportem si poslechni track na různých zařízeních. Je dobré mít vícero referenčních skladeb pro porovnání zvuku. Takže hodně štěstí s mixem!

162 slov
1.6 minut čtení
1. 5. 2024
Matěj Šindelář
Matěj Šindelář