Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když nahrávka v Audacity šumí?

Co dělat, když nahrávka v Audacity šumí?

Nahrál jsem svůj první podcast v Audacity a bohužel, když jsem si ho poslechl, byl tam hrozný šum. Je to tak nepříjemné, že se to nedá poslouchat. Použil jsem mikrofon, který mi doporučili, ale i tak mám pocit, že zvuk není čistý. Zkoušel jsem různé nastavení nahrávání, ale nic moc nepomohlo. Možná to bude nějaké špatné nastavení na mým počítači nebo něco jiného? Mám se pokusit snížit šum pomocí nějakého filtru nebo efektu v Audacity? Nebo je lepší nahrát to znovu a zkusit jiný mikrofon? Jaké jsou nejlepší tipy na odstranění šumu v nahrávkách, aby to znělo profesionálněji? Kde bych měl hledat příčinu toho šumu? Je možné, že mám problém s kompatibilitou hardwaru nebo softwarem? Opravdu bych ocenil jakoukoli radu nebo tipy od vás, protože nechci, aby moje nahrávky vypadaly takto nekvalitně. Děkuju moc!

134 slov
1.3 minut čtení
9. 7. 2023
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran

Šum v nahrávkách může být fakt otravnej. Zkus nejdřív zkontrolovat, jestli nemáš moc zesílený vstupy na mikrofonu nebo v Audacity. Někdy stačí trochu ubrat gain a hned to může vypadat líp. Když už máš nahrávku, tak v Audacity je super nástroj na redukci šumu. Můžeš to najít pod Efekty -> Redukce šumu. Nezapomeň si vzít vzorek šumu z části nahrávky, kde nemluvíš a pak aplikuj efekt. Odstranění šumu může trošku změnit zvuk, ale většinou to pomáhá. Pokud ani tohle nepomůže, můžeš zkusit jiný mikrofon nebo nahrávat v klidnější místnosti, kde není tolik rušivých zvuků. A klidně to dej znovu, když se nic nezlepší. Možná si dáš víc záležet na pozadí a akustice, což udělá velkej rozdíl.

116 slov
1.2 minut čtení
25. 1. 2025
Vlastimil Adámek
Vlastimil Adámek

Šum v nahrávce je fakt nepříjemnej problém. První věc, co bych zkusil, je projít si nastavení mikrofonu a zvukové karty. Zajisti, že máš mikrofon správně nastavený a je na něj dostatečný zisk, ale ne moc, aby to nešlo do přebuzení. Můžeš taky zkusit nahrávat v klidnějším prostředí, kde je míň rušivých zvuků.

Když už máš nahrávku, tak zkuste použít nástroje v Audacity pro odstranění šumu. Filtr "Noise Reduction" může pomoct, stačí si vybrat část s šumem, udělat profil šumu a pak to aplikovat na celou nahrávku. Ale pozor na to, aby ses tím to nezničil zvuk úplně.

Pokud to nepomůže a pořád je to hrozný, tak bych se asi zamyslel nad novým mikrofonem nebo nějakým externím zvukovým rozhraním, protože integrované zvuky v počítači občas dělají víc problémů než užitku. V každém případě doporučuji si přečíst pár článků o nahrávání a zvukovém designu, to ti může dost pomoct. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2024
Vladimíra Holubová
Vladimíra Holubová