Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit synchronizaci víc hlasů v Audacity?

Jak nastavit synchronizaci víc hlasů v Audacity?

Už delší dobu se pokouším o záznam několika hlasů v Audacity a moc se mi nedaří dosáhnout toho správného efektu. Mám několik stop, kde každý z nás mluví nebo zpívá, a teď bych chtěl vědět, jak dosáhnout toho, aby všechny hlasy byly perfektně synchronizované. Zkoušel jsem už různé metody, ale buď se mi nepodařilo je dostatečně vyrovnat, nebo to zní jako by každý mluvil v jiném časovém pásmu. Možná jsem přehlédl nějakou základní funkci, nevím. Jakým způsobem bych měl postupovat, abych mohl synchronizovat víc hlasů bez toho, abych ztratil kvalitu zvuku? Existují nějaké konkrétní tipy nebo triky? Přemýšlím, jestli si mám nastavit jednotlivé stopy na stejný startovní bod, nebo jestli existuje nějaký nástroj přímo v Audacity, který by mi mohl pomoci s touto synchronizací. A co se týče mixování těchto hlasů dohromady – mám použít nějaké efekty, nebo si vystačím jen s úpravou hlasitosti? Když už se do toho pouštím, rád bych to udělal pořádně a investoval do toho čas. Takže pokud máte nějaké užitečné rady jak na to, budu moc vděčný za vaše zkušenosti. Každá pomoc se hodí!

179 slov
1.8 minut čtení
12. 2. 2023
Marie Šťastná
Marie Šťastná

Pokud chceš synchronizovat víc hlasů v Audacity, tak první věc, co udělej, je ujistit se, že všechny stopy mají stejný startovní bod. Můžeš to udělat tím, že je na časové ose zarovnáš k nějakému jasnému signálu, třeba k úvodnímu slovu nebo tónu. Pak doporučuju použít funkci „Změnit tempo“ na stopách, pokud potřebuješ jemně doladit časování. Taky si hraj s posunem stopy – klidně můžeš vzít jednu stopu a posunout ji o pár milisekund, abys dostal ten správný efekt.

Co se týče mixování, tak začni s úpravou hlasitosti každého hlasu, aby zněly vyrovnaně. Pak můžeš přidat nějaký reverb nebo echo, pokud chceš vytvořit prostorový pocit. Nesnaž se to přehnat s efekty, aby to neztratilo kvalitu. Když to smícháš, vždycky si dej pozor na to, jak jednotlivé hlasy zní dohromady. No a nezapomeň udělat master mix po tom, co jsi spokojený s výsledkem. A hlavně – zkoušej a experimentuj! To je nejlepší způsob, jak najít ten správný zvuk.

156 slov
1.6 minut čtení
23. 4. 2024
Karel Koudelka
Karel Koudelka

Pokud chceš dostat hlasy v Audacity do synchronizace, tak doporučuju začít tím, že si každý záznam poslechneš a najdeš nějaké společné místo, kde bys mohl všechny stopy nastavit na stejný start. Použij nástroj pro posun (Move Tool), abys mohl jednotlivé stopy posouvat a hledat tu správnou harmonii. Když už je to tak nějak na stejné úrovni, můžeš zkusit přidat efekty jako kompresi nebo EQ, aby to znělo jednotněji. Hlavně se snaž vyhrát si s hlasitostí, aby každý měl šanci vyniknout, ale zároveň se nepřebíjeli. Zkus také využít možnost "Align Tracks" (pokud máš novější verzi), to ti může dost pomoct. Jo a nezapomeň si udělat zálohu před těma úpravama, ať o nic nepřijdeš.

112 slov
1.1 minut čtení
10. 8. 2023
Daniel Kopal
Daniel Kopal