Audacity.cz/Fórum/Měl bych použít reverb na bicí, když je nahrávám?

Měl bych použít reverb na bicí, když je nahrávám?

Nedávno jsem začal nahrávat vlastní hudbu a teď přemýšlím, jestli by se měly bicí v mé skladbě trochu ozvláštnit pomocí reverbu. Mám na mysli to, jak moc může reverb ovlivnit celkový zvuk bicích a jestli to vlastně není spíš zbytečné. Zaznamenávám bicí v domácím studiu a chci, aby to znělo co nejlépe. Někde jsem slyšel, že reverb může bicí udělat víc prostorové a živé, ale mám obavy, že když to přeženu, může to znít chaoticky nebo rozmazaně. Také se ptám, jestli je lepší použít reverb při nahrávání nebo až v postprodukci. Jaký typ reverbu byste doporučili pro akustické bicí? A má smysl experimentovat s různými nastaveními, nebo se držet nějakých základních pravidel? Ještě jsem neslyšel moc názorů ohledně toho, kolik reverbu je „příliš“ a jestli by mělo být něco jiného na zvuku bicích než jen přidání efektu. Jaké máte zkušenosti s použitím reverbu na bicí? Zajímalo by mě, co si o tom myslíte a zda máte nějaké tipy nebo triky, jak správně používat reverb v mixu.

166 slov
1.7 minut čtení
18. 9. 2024
Petr Šulc
Petr Šulc

Reverb na bicí může fungovat, ale musíš to dělat opatrně. Trochu reverbu může přidat hloubku a prostor, ale když to přeženeš, tak ti to celý mix rozmaže a bicí ztratí údernost. Zkus použít reverb až v postprodukci, tam máš víc kontrolu a můžeš doladit, jak moc to bude znít. Co se týče typu reverbu, tak třeba Room reverb nebo Small Hall jsou fajn pro akustické bicí, dodají ten správný pocit bez toho, aby to bylo moc dramatické. Experimentuj s různými nastaveními, ale drž se nějakého rozumného limitu - zkus začít s menšími hodnotami a postupně přidávat, dokud nezjistíš, co ti sedí. A pamatuj, že méně je někdy více. Takže klíčové je najít balanc a vyhnout se tomu, aby to znělo jako v jeskyni.

123 slov
1.2 minut čtení
13. 12. 2024
Adéla Šilhavá
Adéla Šilhavá

Takže, co se týká reverbu na bicí, záleží na tom, co chceš dosáhnout. Reverb může bicí trochu oživit a udělat je prostorovější, ale fakt si dej bacha, abys to s tím nepřehnal. Mění to celkový zvuk a když dáš moc, tak ti to zní jako bahno. V postprodukci je to lepší, můžeš to víc kontrolovat a dodělat detaily. Pro akustické bicí zkus třeba hall reverb, zní to přirozeněji než nějaký mega efekt. A jo, experimentuj s nastaveními – hraj si s délkou a mixem do suchého signálu. Ale drž se takového základního pravidla: míň je víc. Když ti bicí znějí jako ve studně, tak je toho fakt hodně. Dobrá rada je: poslouchej, co děláš, a klidně si dej pauzu mezi úpravami, aby ses zas vrátil s čistou hlavou.

128 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Ludmila Dvořáčková
Ludmila Dvořáčková