Audacity.cz/Fórum/Jak mám nastavit kompresor pro vokály v Audacity?

Jak mám nastavit kompresor pro vokály v Audacity?

Potřebuji pomoct s používáním kompresoru v Audacity, konkrétně na úpravu vokálů. Když nahrávám zpěv, často se mi stává, že některé části jsou příliš tiché a jiné zase moc hlasité. Slyšel jsem, že kompresor je super nástroj na vyrovnání těchto rozdílů, ale nejsem si úplně jistý, jak ho správně nastavit. Můžete mi prosím poradit, jaké parametry bych měl mít na paměti? Co třeba threshhold, ratio, attack a release? Jaké hodnoty byste doporučili pro vokály, aby to znělo přirozeně a zároveň dostatečně dynamicky? A co je ještě důležité udělat před samotným kompresováním? Předem díky za vaše tipy a rady! Rád bych se naučil, jak udělat své nahrávky co nejlepší.

107 slov
1.1 minut čtení
25. 6. 2023
Petr Čermák
Petr Čermák

Kompresor je fakt užitečný pro vokály, to máš pravdu. Nastavení záleží, jaký zvuk chceš dosáhnout, ale tady je takový základ, co by ti mohl pomoct.

Začni s threshold - zkus třeba -20 dB. To by mělo zachytit ty nejhlasitější pasáže. Ratio dej kolem 3:1 nebo 4:1. To by mělo vyrovnat ty extrémy, aniž by to znělo moc uměle.

Attack dej na 10-20 ms. Čím nižší číslo, tím víc potlačíš nárazy, ale moc rychlý attack může udělat vokály tvrdé. Release můžeš zkusit na 50-100 ms, abys dal vokálům prostor dýchat.

Před kompresí je dobrý udělat nějakou úpravu EQ, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí a pak si pohrát s hladinou nahrávky – měly by být vokály dobře slyšet ale ne přehlušovat ostatní instrumenty.

A nezapomeň si vždycky udělat nějaký test a poslouchat, jak to zní v kontextu celého mixu! Hlavně to nepřeháněj, ať vokály nevypadají jak plechovka. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
7. 5. 2024
Viktor Pánek
Viktor Pánek

Jasně, kompresor je super na vyrovnání úrovní vokálů. Tady je pár tipů, co nastavit.

Nejdřív si dej pozor na threshold – to je úroveň, kde začne kompresor pracovat. Takže pokud máš tichý zpěv, dej to třeba na -20dB. Ratio je důležitý taky – 3:1 nebo 4:1 je fajn pro vokály, aby to nezabíjelo dynamiku.

S attack bys měl zkusit něco kolem 10-30 ms, aby ti to nechalo nástup tónu, a release kolem 50-100 ms, aby se to uvolnilo pomalu po skončení noty.

Před kompresí nezapomeň upravit EQ a trošku vyčistit nahrávku, jinak ti kompresor zvýrazní šum. A po kompresi si ještě zkontroluj výstupní úroveň – dej pozor, aby ses nedostal do clippingu. Zkus si s tím trochu pohrát a uvidíš, co ti sedne!

Hlavně to nepřeháněj, ať to zní přirozeně.

130 slov
1.3 minut čtení
23. 12. 2024
Milada Nováková
Milada Nováková