Audacity.cz/Fórum/Kdy použít reverb při míchání hudby?

Kdy použít reverb při míchání hudby?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně vhodné použít reverb v mixu. Dělám hudbu a často přemýšlím, jak moc reverberaci do svých skladeb zapojit. V některých písních mi přijde, že by to mohlo dodat hezkou atmosféru, ale pak si nejsem jistý, jestli to není moc nebo naopak málo. Jak poznám, kdy je správný čas na přidání reverb efektu? Je lepší ho používat na vokály nebo na nástroje? A co třeba na bicí? V některých případech mi přijde, že bicí s reverbem zní až moc rozmazaně. Jak to ostatní děláte? Měli byste nějaké tipy na to, jak správně nastavit reverb, aby to nezabíjelo dynamiku a energii skladby? Je dobré experimentovat s různými typy reverbu nebo je lepší se držet osvědčených postupů? Omlouvám se za spoustu otázek najednou, ale opravdu bych rád věděl, jaké máte zkušenosti s použitím reverbu v různých žánrech. Díky!

142 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2025
Eduard Pokorný
Eduard Pokorný

Reverb je super efekt, ale chce to s ním zacházet opatrně. Obecně platí, že ho používáš, když chceš dodat hloubku a atmosféru, ale nesmíš to přehánět. Na vokály to většinou funguje skvěle, protože jim to dodá život a prostor. Ale u bicích to může být tricky, protože jak říkáš, s reverbem můžou znít rozmazaně. Takže já osobně dávám na bicí spíš menší reverb nebo ho používám na některé údery, aby zůstaly víc „naživu“. Nástroje jako kytary či klávesy taky dost těží z reverbu, hlavně když chceš, aby se spojily s ostatními prvky v mixu. Co se týče experimentování, určitě je dobrý zkoušet různé typy reverbu – každé žánr má svý specifika. Ale jo, pamatuj na dynamiku – někdy míň je víc. A tak si hraj s nastavením jako decay, pre-delay a dalšími parametry. Vždycky si poslechni mix na různých zařízeních, abys měl jistotu, že to zní jak má.

148 slov
1.5 minut čtení
21. 5. 2024
Bedřich Hrdlička
Bedřich Hrdlička

Reverb je super efekt, ale chce to s ním opatrně. Záleží na žánru a celkovém zvuku, co chceš dosáhnout. Na vokály většinou funguje dobře, dává jim prostor a může to znít víc profesionálně. Ale zase pozor, aby to nebylo moc, jinak se ztratí jasnost. U nástrojů to chce taky cit. U kytar nebo kláves může reverb dodat krásnou atmosféru, ale u bicích to je různý – někdy stačí jen lehký dozvuk, jinak to může znít jako blátivý. Mám rád experimentovat s různýma typama reverbu, ale osvědčený postupy taky nezapomínej. Zkus třeba různý časy dozvuku a úrovně mixu, aby ti to nezabíhalo do dynamiky skladby. Lepší je začít s minimem a pak přidávat, než hned dát moc a pak se snažit ubrat. Takže jo, hraj si s tím, najdi si svůj styl!

131 slov
1.3 minut čtení
29. 10. 2023
Štěpán Kuchař
Štěpán Kuchař