Audacity.cz/Fórum/Jak použít reverb pro prostorový zvuk v Audacity?

Jak použít reverb pro prostorový zvuk v Audacity?

Už nějakou dobu se snažím pochopit, jak efektivně používat reverb v Audacity, abych dosáhl lepšího prostorového zvuku ve svých nahrávkách. Zkoušel jsem různé věci a čtu o tom na různých fórech, ale pořád mi to nějak uniká. Mám pocit, že reverb může opravdu přidat další dimenzi k mému zvuku, ale nezdařilo se mi najít ten správný způsob, jak ho použít. Jak vůbec začít? Musím si nejdřív nahrát zvuk a pak ho aplikovat? Jaký typ reverbu byste doporučili pro domácí studio? Chtěl bych vědět, jestli existují nějaké specifické nastavení nebo tipy, které by mi mohly pomoci dosáhnout toho efektu, který hledám. Také mi není jasné, jak moc by se měl reverb přidávat - je lepší méně nebo víc? A jak to ovlivní celkový mix s ostatními stopami? Pokud máte nějaké zkušenosti s použitím reverbu v Audacity a víte, jak to správně nastavit pro prostorový zvuk, byl bych vám moc vděčný za vaše rady. Díky!

153 slov
1.5 minut čtení
16. 9. 2023
Adam Navrátil
Adam Navrátil

Reverb v Audacity je fakt super, ale je to o trošku experimentaci. Nejprve si nahrávku udělej, pak ji musíš vybrat a jít na Efekty > Reverb. Tam uvidíš různý parametry, jako je velikost místnosti, doba dozvuku a tak. Doporučuji začít s mírnými nastaveními, třeba velikost místnosti dej na 25-40% a doba dozvuku tak 1-2 sekundy. Hlavně se neboj hrát si s tím, dokud nenajdeš zvuk, co ti sedí. Méně je většinou víc, jinak to může zvuk zahltit a ztratit se v mixu. Zkus to i na různý stopy – vokály, kytara a tak, každej nástroj může potřebovat jinej přístup. A pamatuj, že když to přeženeš s reverbem, může to znít jako blátivý. Takže experimentuj a třeba i poslouchej referenční skladby pro inspiraci.

122 slov
1.2 minut čtení
13. 5. 2021
Olga Vojtěchová
Olga Vojtěchová

Reverb v Audacity je super, když chceš zvuku dodat víc prostoru. Nejdřív si nahrávku udělej, pak jdi na Efekty a vyber Reverb. Můžeš si tam pohrát s různýma nastavením jako je velikost místnosti, trvání nebo útlum. Začal bych s menšími hodnotami, pak zvyšuj podle potřeby. Méně je obvykle víc – příliš moc reverbu může zvuk zamaskovat a udělat ho nejasným. Když to mícháš s ostatníma stopama, dej pozor, aby to nebylo moc dominantní. Zkus to i na jednotlivý stopy, ne jen na celkový mix. Různý typy reverbu můžou mít jiný výsledek, tak experimentuj a najdi ten svůj styl. Hlavně se neboj testovat a poslouchat, co ti sedí.

107 slov
1.1 minut čtení
9. 1. 2021
Bohumil Kratochvíl
Bohumil Kratochvíl