Jak EQ změní basy v mým tracku?
Zajímalo by mě, jak vlastně EQ ovlivňuje basy v mých skladbách. Když upravuju zvuk pomocí equalizéru, jaké změny se odehrávají v nízkých frekvencích? Mám pocit, že když zvýším basy, tak to někdy zní moc přeplácaně a jindy je to naopak. Jaký je vlastně rozdíl mezi zvýšením a snížením určitých frekvencí? Nechápu, proč někdy basy hrají krásně plně, ale jindy zní tak slabě nebo i plechově. Když mám v tracku hodně nástrojů, co by mělo být mým cílem při EQ? Měli byste říct, že je lepší zvýraznit určité basové frekvence nebo raději vyčistit prostor pro ostatní nástroje? Jak se vlastně dá najít ta správná rovnováha mezi basovými linkami a ostatními nástroji? A je dobrý nápad použít nějakou přednastavenou hodnotu EQ, nebo je lepší experimentovat s různými nastaveními? Jak se to dá udělat, abych ve svých trackech docílil toho, že basy budou znít silně a jasně, ale ne přehnaně? Mám pocit, že hodně lidí se snaží o ten „booming“ zvuk basů, ale někdy to spíš působí jako chaos. Takže co si o tom myslíte? Jaký vliv má EQ na celkový zvuk tracku a jak to vlastně funguje v praxi?