Audacity.cz/Fórum/Jak upravit chyby v nahrávce pomocí Audacity?

Jak upravit chyby v nahrávce pomocí Audacity?

Mám nahrávku, kterou jsem udělal, a teď se mi tam objevilo pár chyb, které bych chtěl odstranit. Vím, že Audacity je celkem populární nástroj na úpravu zvuku, ale pořád se v tom tak nějak plácám. Zkoušel jsem použít funkci pro odstranění šumu, ale nevím, jestli to bylo uděláno správně. Hodně lidí mluví o různých efektech a filtrech, ale já bych chtěl prostě jenom vyčistit nahrávku a zbavit se těch rušivých zvuků nebo třeba i chyb při mluvení. Jaké jsou vůbec ty nejlepší způsoby, jak to udělat? Mluvím třeba o odstranění, když se někdo zasekne nebo udělá nějaké nepříjemné zvuky. A co když je tam i nějaké ticho mezi větami? Jak to všechno skloubit dohromady? Slyšel jsem, že se dá použít i kompresor nebo ekvalizér, ale nejsem si tím úplně jistý. Mohli byste mi prosím poradit, jak na to? Co byste doporučili jako první krok a jak postupovat dál? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly pomoci v tomto procesu. Děkuji moc za rady!

170 slov
1.7 minut čtení
19. 12. 2022
Irena Svobodová
Irena Svobodová

Chápu, úprava zvuku může být dost frustrující, ale je to zvládnutelné. Začal bych tím, že si nahrávku pořádně poslechneš a zjistíš, kde jsou ty problémy – jestli je to šum, zaseknutí nebo ticho. Pak můžeš použít funkci pro odstranění šumu v Audacity – označíš část, kde je jen šum, pak to aplikuješ na celou nahrávku.

K těm chybám při mluvení – stačí vyříznout ty nepříjemné části. Označ část, kterou chceš odstranit a stiskni Delete. Pokud máš mezi větami moc ticha, můžeš použít „Truncate Silence“, což ti pomůže zkrátit hluchá místa automaticky. Mělo by ti to pěkně vyčistit flow.

Kompresor a ekvalizér taky nejsou k zahození. Kompresor ti pomůže vyrovnat hlasitost, aby nebyly moc tiché a moc hlasité části. A ekvalizér můžeš použít na úpravu tónu – třeba zvýšit basy nebo výšky podle potřeby.

Tipy: vždy si udělej zálohu původní nahrávky, aby ses nemusel bát experimentovat. A neboj se hrát si s nastavením efektů, klidně zkuste různé úpravy a uvidíš, co ti sedne nejvíc. Učit se tím, že zkoušíš, je nejlepší cesta! Tak hodně štěstí!

171 slov
1.7 minut čtení
6. 8. 2024
Elena Zlámalová
Elena Zlámalová

Když chceš vyčistit nahrávku v Audacity, tak začni tím, že si ji nejdřív poslechneš a zjistíš, co přesně chceš odstranit. Pokud máš nějaké tiché pasáže, tak je můžeš prostě označit myší a pak je smazat (Delete). Na odstranění šumu je nejlepší použít funkci "Noise Reduction". Označ si část, kde je jen šum, pak jdi na "Effect" > "Noise Reduction" a klikni na "Get Noise Profile". Potom označ celou nahrávku a znovu to samé, ale teď nastav intenzitu odstranění šumu podle potřeby.

Pokud se někdo zasekne nebo má nepříjemné zvuky, označ danou část a jednoduše ji smaž nebo nahraď něčím jiným (třeba tichem). Kompresor může pomoct vyrovnat hlasitost, takže když mluvíš potichu nebo naopak hodně nahlas, tak to srovná.

Ekvalizér můžeš použít na vyladění zvuku, aby zněl lépe – většinou stačí zvýšit basy a trošku výšky. Ale s tím opatrně, aby to nezní moc uměle. Jo a nezapomeň si udělat zálohu původní nahrávky, kdyby se něco pokazilo.

Takže shrnutí: odstraň šum, mazání nežádoucích částí, komprese a ekvalizace pro lepší zvuk. Hodně štěstí!

172 slov
1.7 minut čtení
24. 2. 2024
Milan Zlámal
Milan Zlámal