Audacity.cz/Fórum/Jak exportovat více stop najednou v Audacity?

Jak exportovat více stop najednou v Audacity?

Nedávno jsem začal pracovat v Audacity a musím říct, že jsem z toho nadšený! Ale narazil jsem na malý problém, který mě dost zdržuje. Chtěl bych si vyzkoušet export více zvukových stop najednou, třeba když dělám nějakou skladbu nebo projekt, kde mám víc než jen jeden zvuk. Zkoušel jsem to dělat po jedné, ale to je hrozně časově náročné a já bych rád ušetřil nějaký ten čas.

Něco jsem zaslechl o tom, že by to mělo jít nějak snadno, ale vůbec nevím jak na to. Přemýšlel jsem, jestli je potřeba ty stopy nejdřív nějak seskupit nebo jestli je stačí jen označit. A co když mám v projektu i efekty? Přežijí ty efekty exportem? A co formát, ve kterém to chci exportovat? Mělo by to být WAV nebo MP3?

Taky mě zajímá, jestli je možné nastavit různé parametry pro jednotlivé stopy při exportu. Zkrátka bych chtěl vědět, jak vyexportovat všechny stopy najednou tak, abych se pak nemusel vracet a dělat to znovu. Rád bych se vyhnul tomu, abych se dostal do situace, kdy mi něco unikne nebo se něco pokazí. Takže pokud máte nějaké tipy nebo návody, jak na to, byl bych moc vděčný za vaši pomoc!

Díky moc všem za odpovědi! Ocenuji každou radu a zkušenost, protože chci posunout své dovednosti v práci ze zvukem dál.

213 slov
2.1 minut čtení
23. 8. 2024
Aleš Prchal
Aleš Prchal

Exportovat víc stop najednou v Audacity je vlastně dost jednoduchý. Stačí jít do menu Soubor, tam vybrat Exportovat a pak už uvidíš možnost Exportovat více. Když to klikneš, objeví se ti okno, kde můžeš nastavit, co chceš vyexportovat. Můžeš si vybrat všechny stopy nebo jenom ty, co potřebuješ. Efekty by měly přežít export, pokud je máš aplikované na stopách. Co se týče formátu, WAV je kvalitnější, ale MP3 šetří místo, tak záleží, co preferuješ. Různé parametry pro jednotlivý stopy při exportu moc nastavit nejde, to je spíš na ty stopy jako celek. Takže doporučuju si to zkontrolovat předem, ať ti pak něco neunikne. Jinak hodně štěstí s projektem!

108 slov
1.1 minut čtení
23. 1. 2025
Milan Kovařík
Milan Kovařík

Jasně, export víc stop v Audacity je docela jednoduchý. Když máš všechny stopy, co chceš exportovat, tak je nejdřív všechny označ. Můžeš to udělat tak, že klikneš na první stopu a pak podržíš Shift a klikneš na poslední stopu. To by ti mělo označit všechny mezi tím. Pak jdi do menu Soubor -> Exportovat -> Export jako WAV nebo MP3 (podle toho, co potřebuješ).

Pokud máš na stopách nějaký efekty, tak by měly zůstat, protože se exportuje celá stopa tak, jak ji vidíš. Co se týče různých formátů pro jednotlivý stopy, to bohužel Audacity moc nepodporuje – prostě vyexportuješ všechno najednou do jednoho formátu.

Nezapomeň si nastavit kvalitu exportu předem v preferencích, aby jsi měl dobrý zvuk. Takže jo, tímhle způsobem bys měl ušetřit dost času! Držím palce s projektem!

132 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2025
Kamila Šilhavá
Kamila Šilhavá