Audacity.cz/Fórum/Jaký formát zvuku je nejlepší pro export v Audacity?

Jaký formát zvuku je nejlepší pro export v Audacity?

Když pracuju v Audacity a jsem na konci s mým projektem, tak se vždycky dostanu k tomu, že musím vybrat ten správný formát pro export. Vím, že existuje spousta různých formátů zvuku jako MP3, WAV, OGG a další, ale vůbec nevím, který je nejlepší pro moje potřeby. Záleží to na kvalitě zvuku, nebo na velikosti souboru? Jak moc se liší kvalita u různých formátů? Mám nahrávku, kterou chci sdílet online a záleží mi na tom, aby to znělo co nejlépe, ale nechci mít příliš velký soubor. A co bitrate? Měl bych ho nějak nastavovat, nebo raději nechat výchozí hodnoty? Takže vlastně, jaký formát je nejlepší pro export v Audacity, když chci udělat kvalitní nahrávku pro poslech a zároveň ji co nejvíc zkomprimovat? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých formátů? A co když to plánuju použít na videu? Bude to mít vliv na kvalitu zvuku? Díky moc za rady!

148 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2024
Stanislav Brabec
Stanislav Brabec

Když exportuješ ze zvukového projektu v Audacity, tak záleží na tom, co s tím pak chceš dělat. Pokud jde o kvalitu, WAV je top, protože je bezztrátový, ale má velkou velikost souboru. OGG je taky fajn, má dobrou kvalitu a menší velikost než WAV. MP3 se hodí na internet a sdílení, protože je komprimovaný, ale pokud zvolíš nízký bitrate, kvalita půjde dolů. Takže pro online sdílení bych doporučil MP3, ale nastav bitrate alespoň na 192 kbps, aby to neznílo jako plechovka. Když to plánuješ na video, zkus exportovat zvuk ve vyšší kvalitě (třeba WAV) a pak ho v postprodukci zkomprimuj, aby ses vyhnul ztrátě kvality. Takhle dosáhneš dobrého kompromisu mezi kvalitou a velikostí souboru. Jo a nezapomeň na metadata, když exportuješ MP3 – budou se ti hodit!

127 slov
1.3 minut čtení
11. 11. 2024
Stanislav Matějka
Stanislav Matějka

Když exportuješ zvuk z Audacity, záleží na tom, co chceš s nahrávkou dělat. Pokud je ti nejvíc důležitá kvalita, tak WAV je jasná volba. Je to bezztrátový formát, takže zachovává úplně všechno, co jsi nahrál, ale soubory jsou pěkně velký. Na druhou stranu, pokud to chceš sdílet online a záleží ti na velikosti souboru, MP3 nebo OGG jsou lepší. U MP3 můžeš nastavit bitrate – čím vyšší, tím lepší kvalita, ale taky větší soubor. Obvykle se doporučuje kolem 192 kbps pro slušnou kvalitu. OGG je podobný a většinou lepší komprese než MP3 při stejném bitrate, ale ne všechny přehrávače to podporují.

Když plánuješ použít zvuk na videu, tak zase záleží na tom, jaký formát video podporuje. Většina videí bez problémů zvládne MP3. Takže shrnuto – pokud chceš nejlepší kvalitu a máš prostor na disku, jdi do WAV; pro sdílení online a menší velikost zvol MP3 (s dobrým bitrate) nebo OGG. Každý formát má své pro a proti, takže si vyber podle toho, co je pro tebe důležitější.

166 slov
1.7 minut čtení
8. 12. 2024
Pavla Netolická
Pavla Netolická