Jak nastavit správně úroveň hlasitosti před exportem?
Když se chystám exportovat své audio projekty z Audacity, vždycky mě zajímá, jak správně nastavit úroveň hlasitosti. Vím, že je důležité mít zvuk na správné úrovni, aby nebyl příliš tichý nebo naopak přebuzený, ale jak se vlastně orientovat v těchto hodnotách? Zaujal mě hlavně termín „peak level“ a „loudness“, ale nejsem si jistý, co přesně to znamená pro můj projekt. Jak mám zjistit, jestli je moje nahrávka dostatečně hlasitá? Měl bych používat nějaké měřiče, nebo se spolehnout na ucho? A co s tím šumem a dynamikou, jak to všechno dohromady sladit, abych dosáhl co nejlepšího výsledku? Přemýšlel jsem také o tom, jestli by mělo smysl provádět nějaké úpravy EQ nebo komprese ještě před tím, než provedu finální export. Jaké jsou nejlepší postupy pro úpravu úrovní hlasitosti v Audacity? Jaké nastavení doporučujete pro různé typy projektů – třeba pro hudbu nebo mluvené slovo? Opravdu by mě zajímalo, jestli existují nějaké osvědčené tipy a triky, které mi pomohou dosáhnout profesionálního zvuku. Děkuji za všechny rady!