Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit zvukovou kartu pro nejlepší kvalitu nahrávání?

Jak nastavit zvukovou kartu pro nejlepší kvalitu nahrávání?

Čau lidi, potřeboval bych poradit ohledně nastavení zvukové karty, protože chci dosáhnout co nejlepší kvality nahrávání. Mám takový pocit, že dělám něco špatně, protože zvuk z mých nahrávek se mi vůbec nelíbí. Používám Audacity a snažím se nahrávat vokály, ale pořád mám pocit, že to zní jako kdybych mluvil skrz plechovku. Zkoušel jsem různá nastavení v softwaru, ale asi ještě nevím, co přesně hledat. Jaké nastavení byste doporučili? Co všechno bych měl zkontrolovat na zvukové kartě? Hlavně mě zajímají věci jako vzorkovací frekvence, bitová hloubka a další parametry, které by mohly ovlivnit kvalitu nahrávky. Je lepší mít vše na max nebo je třeba něco snížit? A co ty různé efekty v Audacity? Mám je používat hned při nahrávání nebo je lepší to nechat až na postprodukci? Děkuju za jakoukoli radu, už si fakt nevím rady.

135 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2020
Lucie Stará
Lucie Stará

Pokud chceš zlepšit kvalitu nahrávání, tak tady je pár tipů, co zkontrolovat. Začni tím, že si nastavíš vzorkovací frekvenci na 44100 Hz nebo 48000 Hz – to je pro vokály dobrý standard. Bitová hloubka by měla být minimálně 16 bitů, ale pokud máš možnost, dej si 24 bitů, to ti dá víc dynamiky.

Pak se podívej na nastavení mikrofonu. Ujisti se, že máš správně nastavenou citlivost a úroveň vstupu, abys neměl přebuzený signál. Můžeš zkusit nahrávat s nižší úrovní a pak to v postprodukci upravit.

Co se týče efektů v Audacity, doporučuji je nechat až na postprodukci. Při nahrávání se radši soustřeď na čistý zvuk a dodatečně doladíš kompresi, ekvalizaci a další efekty později.

A taky mrkni na akustiku místnosti, kde nahráváš. Když máš holé zdi, tak ti to může dělat ozvěnu a zkreslení. Zkus nějaké pěnové panely nebo alespoň polštáře kolem sebe.

Takže shrnutí: vzorkovací frekvence 44100/48000 Hz, bitová hloubka 24 bitů, vyčisti akustiku prostoru a efekty nech až na později.

160 slov
1.6 minut čtení
7. 9. 2024
Robert Coufal
Robert Coufal

Když chces mít kvalitní nahrávky, tak je pár věcí, co bys měl zkontrolovat. Začněme vzorkovací frekvencí – ideálně bys měl nahrávat na 44.1 kHz nebo 48 kHz. To je standard pro většinu audio, ale pokud máš víc výkonnou zvukovku, můžeš zkusit i vyšší frekvence jako 96 kHz. Co se týče bitové hloubky, tak jdi na 24 bitů. Pokud nahráváš na 16 bitů, tak ti tam může chybět dynamika a detaily v zvuku.

Pak si zkontroluj, jestli máš správně nastavený vstup a výstup v Audacity. Měl bys mít vybranou svoji zvukovku jako vstupní zařízení. Ovládání gainu – zkus si hrát s hlasitostí mikrofonu, aby ti to nepřekračovalo do červené zóny.

Co se efektů týče, doporučuji je nechat na postprodukci. Při nahrávání je lepší mít čistý signál bez efektů jako reverb nebo kompresor, protože to může udělat víc škody než užitku. Můžeš pak víc manipulovat s nahrávkou během editace.

A nezapomeň na akustiku místnosti! I když máš super mikrofon a zvukovku, blbá akustika ti udělá hodně špatnou službu. Zkus nahrávat v místnosti s menším ozvěnami nebo použij nějaký provizorní zvukový absorbér.

Takže shrnuto: 44.1/48 kHz, 24 bitů, čistý signál při nahrávání a dobrá akustika. Držím palce!

193 slov
1.9 minut čtení
30. 8. 2024
Luboš Košťál
Luboš Košťál