Audacity.cz/Fórum/Jak propojit mixážní pult s počítačem?

Jak propojit mixážní pult s počítačem?

Přemýšlím, co všechno vlastně potřebuju k tomu, abych mohl úspěšně propojit svůj mixážní pult s počítačem. Je toho prý víc, než jsem si myslel. Zkoušel jsem hledat nějaké informace, ale pořád mi v tom není jasné, jaké kabely a adaptéry bych měl mít po ruce. Zajímalo by mě, jestli je potřeba speciální zvuková karta nebo jestli stačí ta, co mám už zabudovanou v počítači. A co třeba software? Musím mít něco konkrétního nainstalovaného na počítači, abych mohl začít nahrávat nebo točit? Hlavně bych chtěl vědět, zda existují nějaké doporučené produkty pro připojení mixážního pultu, když chci pracovat s Audacity. Také by mě zajímalo, jaké nastavení je potřeba udělat přímo v programu, abych to správně rozchodil. Mám strach, že mi něco unikne a pak to nebude fungovat tak, jak má. Je někdo z vás zkušenějších, kdo by mohl osvětlit všechny tyto detaily? Děkuju moc za pomoc!

145 slov
1.5 minut čtení
10. 4. 2023
Vlastimil Rada

Pro propojení mixážního pultu s počítačem většinou potřebuješ nějaké kabely a možná i externí zvukovku. Pokud máš pult s USB výstupem, tak ho jednoduše zapojíš do PC pomocí USB kabelu a to je vlastně všechno. Když tvůj pult nemá USB, tak se budeš muset poohlédnout po RCA nebo XLR kabelech a pak to napojit na zvukovou kartu. Ta integrovaná zvukovka v počítači by mohla stačit, ale kvalita nahrávek nebude tak dobrá jako s externí zvukovkou. Doporučuji kouknout na něco jako Focusrite Scarlett, to je vcelku oblíbený a dobře funguje.

Co se týče softwaru, Audacity je super volba, a ten zvládneš i s základními nastaveními. Po instalaci si ověř, že ti mixážní pult funguje jako vstupní zařízení v nastavení Audacity – to najdeš pod Preferences > Devices. Pak si vyber ten správný vstup a můžeš začít nahrávat. Jo, taky se ujisti, že máš nastavenou správnou vzorkovací frekvenci, aby to všechno šlapalo jak má. Většinou 44.1 kHz je OK.

Takže to shrnu: zjisti typ výstupu na svém mixpultu, pořiď správné kabely (nebo zvukovku), nastav Audacity a měl bys být ready. Držím palce!

178 slov
1.8 minut čtení
8. 4. 2024
Petr Čermák

To připojení mixážního pultu k počítači je docela jednoduchý, ale máš pravdu, že je potřeba pár věcí. Nejprve, pokud máš mixážní pult s USB výstupem, tak to je ideální, stačí ti jen USB kabel a připojíš ho rovnou do počítače. Pokud nemáš USB, budeš potřebovat audio interface (externí zvukovou kartu), která ti převede analogový signál na digitální. Tyhle audio interface mají většinou XLR nebo TRS vstupy, takže si zkontroluj, jaký má tvůj pult výstup. Když už o tom mluvíme, můžeš potřebovat i XLR kabely nebo jacky podle toho, co používáš.

Ohledně software - Audacity je super volba a určitě s tím půjdeš. Jen si dej pozor na nastavení. Po připojení pultu nebo audio interface otevři Audacity a v nastavení zvuku si vyber správné zařízení pro vstup a výstup. Budeš chtít zvolit ten USB pult nebo audio interface jako vstupní zdroj, aby ti to nahrávalo.

Pokud jde o doporučené produkty, hodně lidí chválí Focusrite Scarlett pro kvalitní zvuk a rozumnou cenu, ale záleží na tvém rozpočtu. Takže shrnuto: USB mixážní pult = bez problémů, jinak audio interface + kabely + správné nastavení v Audacity. Hodně štěstí!

183 slov
1.8 minut čtení
2. 8. 2024
Jakub Matoušek
Audacity.cz/Články/Napojení externích zařízení
Jak použít mixážní pult při nahrávání audia?Získejte přehled o tom, jak efektivně používat mixážní pult při nahrávání zvuku, včetně kroků připojení a tipů pro profesionální zpracování.
1000 slov
10 minut čtení
1. 3. 2022
Andrea Malá
Přečíst článek