Audacity.cz/Fórum/Jaké pluginy pro efekty doporučujete do Audacity?

Jaké pluginy pro efekty doporučujete do Audacity?

Přemýšlím nad tím, jak vylepšit své audio projekty v Audacity a narazil jsem na spoustu zmínek o různých pluginech, které by mohly zlepšit zvukové efekty. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké oblíbené pluginy, které pravidelně používáte a které byste doporučili. Vím, že Audacity nabízí základní efekty, ale chtěl bych se dozvědět o nějakých externích možnostech, které by dodaly mému zvuku víc šťávy. Možná jste zkoušeli něco jako VST pluginy nebo LADSPA efekty? Jaké konkrétní pluginy vám pomohly dosáhnout zajímavějších zvukových výsledků? Ideálně by mě zajímalo něco, co je snadno použitelné i pro začátečníky, abych se v tom moc neztratil. Také by bylo skvělé vědět, jestli je potřeba něco speciálně nastavovat při instalaci nebo používání těchto pluginů v Audacity. Díky moc za tipy, už se těším na vaše odpovědi a třeba objevíme spolu nějaké skvělé kousky!

135 slov
1.4 minut čtení
15. 6. 2022
Romana Prchalová
Romana Prchalová

Pokud hledáš nějaké dobré pluginy pro Audacity, určitě zkus VST efekty, to ti otevře dost možností. Například TAL-Reverb-4 je super pro atmosféru a je fakt snadno ovladatelný. Pak je tu třeba Valhalla Supermassive, ten dává skvělý delay a echo efekty. Co se týče kompresorů, tak TDR Kotelnikov je taky dobrá volba a nemá složité nastavení.

Z LADSPA pluginů bych doporučil Calf plugins – mají docela širokou škálu efektů a jsou přehledné. Mimochodem, při instalaci VST pluginů musíš ujistit, že Audacity ví, kde hledat ty soubory, takže nezapomeň nastavit ten správný adresář v preferences. To je fakt důležité. Jinak by si mohl být zklamaný, že ti to nefunguje.

Celkově je dobrý začít s pár jednoduchými efekty a postupně experimentovat. Jakmile si zvykneš, můžeš zkoušet víc pokročilé věci. Hodně štěstí s projekty!

128 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2025
Viktor Říha
Viktor Říha

Když hledáš dobrý pluginy pro Audacity, tak bych doporučil pár, co mi fakt pomohly. Začal bych s VST pluginy – třeba ReaPlugs od Cockos, to je skvělý balíček a má spoustu efektů jako kompresory, EQ a další. Pak je tu TAL-Reverb, ten dodá zvuku super prostor. Pokud chceš něco víc kreativního, zkus i Valhalla Supermassive – skvělý delay a reverb v jednom.

LADSPA efekty jsou taky fajn, ale většinou jsou víc základní. Zkus třeba Calf Studio Gear – obsahuje hodně různých efektů jako flanger, chorus, atd., co se snadno používaj.

Při instalaci pluginů si dej pozor, abys je správně zaregistroval v Audacity. Stačí je jen nakopírovat do správný složky (většinou nějaká "plug-ins" složka), a pak je najdeš v menu efektů. Není to nic složitýho. Hodně štěstí s mixováním!

128 slov
1.3 minut čtení
21. 10. 2024
Daniela Novotná
Daniela Novotná