Audacity.cz/Fórum/Existují nějaké AI nástroje na mastering zvuku?

Existují nějaké AI nástroje na mastering zvuku?

Zaujalo mě, jak se technologie vyvíjí a jak moc se do toho dostává umělá inteligence. Mám otázku ohledně mastering zvuku, protože jsem slyšel, že existují nějaké AI nástroje, které to umí udělat za nás. Zajímalo by mě, co přesně tyto nástroje dělají a jak fungují. Myslím, že by to mohlo být super užitečné pro hudebníky a producenty, kteří nemají moc zkušeností s masteringem. Jaké jsou vlastně ty hlavní výhody používání AI pro mastering? Je to něco jako automatizace celého procesu, nebo je tam stále potřeba lidský zásah? Jak moc ovlivňuje kvalitu zvuku a může to konkurovat tradičním metodám? Taky by mě zajímalo, jestli jsou tyto nástroje dostupné pro každého, nebo jsou spíše určené pro profesionály. Pokud má někdo zkušenosti s těmito AI nástroji na mastering zvuku, byl bych vděčný za jakékoli tipy nebo doporučení. Jaký je váš názor na budoucnost masteringu s využitím AI? Myslíte si, že to změní způsob, jakým pracujeme se zvukem? Díky moc za odpovědi!

158 slov
1.6 minut čtení
19. 9. 2021
Oldřich Dobiáš
Oldřich Dobiáš

No jasně, dneska už je spousta AI nástrojů na mastering. Třeba LANDR nebo eMastered, to jsou celkem známý jména. Funguje to tak, že nahraješ svou skladbu, a ten algoritmus ji analyzuje a pak udělá nějaké úpravy jako kompresi, EQ a tak. Je to dost automatizovaný, ale občas je lepší do toho zasáhnout sám, pokud máš nějakou vizi. Co se kvality týče, mnohdy to zní fakt dobře, ale není to vždy úplně na úrovni zkušeného zvukaře. Záleží i na tom, co přesně chceš dosáhnout.

Pro běžný muzikanty je to super, protože nemusí mít drahý vybavení nebo znalosti. Ale i profíci to můžou využít jako rychlou volbu nebo nápovědu, když nemají čas. Zatímco AI určitě mění způsob, jakým děláme mastering, pořád si myslím, že lidský dotek tam zůstane důležitej. No a dostupnost? Většinou je to online, takže si to můžeš vyzkoušet skoro každej. Budoucnost vypadá slibně, ale klasický metody asi jen tak nezmizí.

150 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2024
Bedřich Hrdlička
Bedřich Hrdlička

Jo, AI nástroje na mastering fakt existují a čím dál víc se dostávají do běžného používání. Třeba služba jako LANDR nebo iZotope Ozone používá algoritmy, které analyzují tvoji skladbu a pak automaticky upravujou EQ, kompresi a další efekty. Funguje to tak, že AI vezme spoustu dat z různých skladeb a snaží se najít optimální nastavení pro zvuk, který chceš.

Hlavní výhoda je, že to šetří čas a dělá to mastering přístupnější pro lidi, co nemají tolik zkušeností. V některých případech to může být i celkem dobrý, ale pořád je tam prostor pro lidský zásah. Někdy je potřeba doladit detaily, protože každá skladba je unikátní a AI nemusí vždycky postihnout ten správný vibe.

Kvalita zvuku se hodně liší – u některých nástrojů můžeš dostat skvělé výsledky, ale někdy to zní prostě uměle. Takže jo, může to konkurovat tradičním metodám, ale asi záleží na tom, co chceš udělat a jak moc jsi náročný.

Tyhle AI nástroje jsou většinou dostupné online a většina z nich má nějakou zkušební verzi, takže si to můžeš vyzkoušet. Myslím, že budoucnost masteringu s AI bude zajímavá – určitě změní způsob práce s hudbou a možná to otevře dveře novým tvůrcům. Ale pořád si myslím, že lidský dotek je nenahraditelný.

199 slov
2 minut čtení
21. 5. 2024
Denisa Karásková
Denisa Karásková