Jak blockchain může zlepšit distribuci mé hudby?
Už nějakou dobu přemýšlím o tom, jak by blockchain mohl pomoci nezávislým hudebníkům jako jsem já. Mám na mysli především otázku distribuce a správy autorských práv. Když si vezmu, jak složité je dostat svou hudbu k posluchačům, neustálé boje s platformami a vyplácením, tak se ptám, jestli by blockchain nemohl nabízet něco víc než jen kryptoměny. Zajímalo by mě, jak vlastně funguje ten systém chytrých kontraktů a jestli by to mohlo zjednodušit proces, kdy se mi vyplácí za poslechy nebo stažení písničky. Jak moc transparentní by to bylo? Co když bych mohl mít přehled o tom, kolik lidí moji hudbu poslouchá a kolik peněz mi za to opravdu náleží? Myslím si, že to by mohlo změnit hru, ale zároveň mám strach z toho, že technologie může být pro mě jako umělce příliš složitá. Dále bych chtěl vědět, jestli jsou už nějaké skutečné příklady úspěšného použití blockchainu v hudebním průmyslu. Můžete mi říct, jestli někdo už využívá tyto nové možnosti a jaké s tím má zkušenosti? Jaké platformy nebo služby doporučujete pro distribuci hudby pomocí blockchainu? Nebo je to zatím spíš budoucnost než realita? Také by mě zajímalo, jestli je to všechno dostupné pro malé umělce nebo je to spíš pro ty velké? Jak to vidíte vy? Jaké máte názory na propojení technologie a umění?