Audacity.cz/Fórum/Má smysl používat kompresor na vzorky, nebo to zní špatně?

Má smysl používat kompresor na vzorky, nebo to zní špatně?

Zajímalo by mě, jestli má vůbec smysl používat kompresor na různé zvukové vzorky. Představte si situaci, kdy mícháte hudbu a máte několik různých samplů, které chcete spojit do jednoho celku. Uvažoval jsem o tom, že bych je nějak upravil a kompresor mi přišel jako dobrý nápad, ale nejsem si jistý, jestli to není zbytečné. Mám pocit, že by mohlo dojít k nějakému zkreslení zvuku, nebo že by to mohlo znít uměle. Myslím, že některé vzorky už mají svůj určitý charakter a použití kompresoru je může zcela změnit. Na druhou stranu jsem slyšel, že kompresor může pomoci vyrovnat dynamiku a udělat zvuk mnohem konzistentnější. Jaké máte zkušenosti? Používáte kompresor při práci se vzorky, nebo to považujete za škodu? Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto postupu? A co se týká nastavení – jaké parametry byste doporučili pro práci s různými typy vzorků? Třeba jestli má smysl hrát si s poměrem nebo prahovou hodnotou, aby to vyznělo lépe, nebo jestli je lepší to nechat na přirozeném zvuku. Byl bych rád za jakékoli tipy nebo rady. Děkuji!

173 slov
1.7 minut čtení
20. 8. 2023
Jakub Brož
Jakub Brož

Používání kompresoru na vzorky má smysl, ale je to dost individuální. Když mícháš sampl, můžeš mít problém s dynamikou, a kompresor ti v tom pomůže. Udržíš zvuk konzistentní a vyrovnaný, což je fajn, když máš hodně různejch zvuků. Ale máš pravdu, může to zní uměle, když to přeženeš. Je dobrý začít s mírným nastavením – třeba ratio 2:1 a attack kolem 10 ms. Poměrně nízký threshold a držet si gain v pohodě. Záleží na tom, jaký sampl máš a co od toho chceš. Experimentuj, někdy se vyplatí pustit to víc do dynamiky, jindy to chce fakt utáhnout. Zkus si hrát s těma parametrama a uvidíš, co ti sedí. Každopádně, nevzdávej se přirozeného zvuku – najdi balanc.

116 slov
1.2 minut čtení
6. 4. 2024
Libor Šrámek
Libor Šrámek

Používání kompresoru na vzorky má rozhodně smysl, ale záleží na tom, co chceš s výsledkem dosáhnout. Kompresor ti může pomoct vyrovnat dynamiku, což je super, když mícháš různé samplované zvuky dohromady. Můžeš tím udělat zvuk konzistentnější a lépe se to poskládá do celku. Na druhou stranu, jak říkáš, může to i změnit charakter vzorků a udělat je umělými nebo tvrdými. Záleží na nastavení – hraj si s poměrem a prahovou hodnotou, ale buď opatrný, abys to nepřehnal. Obecně platí, že mírné použití kompresoru může přinést ovoce, ale silné komprese už můžou uškodit. Zkus experimentovat a najít si ten správný balanc. Někdy je fajn nechat věci tak, jak jsou, pokud mají dobrý zvuk. Tohle je hodně o osobním vkusu.

118 slov
1.2 minut čtení
22. 6. 2024
Alois Pernica
Alois Pernica