Má smysl používat kompresor na vzorky, nebo to zní špatně?
Zajímalo by mě, jestli má vůbec smysl používat kompresor na různé zvukové vzorky. Představte si situaci, kdy mícháte hudbu a máte několik různých samplů, které chcete spojit do jednoho celku. Uvažoval jsem o tom, že bych je nějak upravil a kompresor mi přišel jako dobrý nápad, ale nejsem si jistý, jestli to není zbytečné. Mám pocit, že by mohlo dojít k nějakému zkreslení zvuku, nebo že by to mohlo znít uměle. Myslím, že některé vzorky už mají svůj určitý charakter a použití kompresoru je může zcela změnit. Na druhou stranu jsem slyšel, že kompresor může pomoci vyrovnat dynamiku a udělat zvuk mnohem konzistentnější. Jaké máte zkušenosti? Používáte kompresor při práci se vzorky, nebo to považujete za škodu? Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto postupu? A co se týká nastavení – jaké parametry byste doporučili pro práci s různými typy vzorků? Třeba jestli má smysl hrát si s poměrem nebo prahovou hodnotou, aby to vyznělo lépe, nebo jestli je lepší to nechat na přirozeném zvuku. Byl bych rád za jakékoli tipy nebo rady. Děkuji!