Audacity.cz/Fórum/Jak se používá normalizace v Audacity?

Jak se používá normalizace v Audacity?

Naposledy jsem pracoval s Audacity a narazil jsem na funkci normalizace audia, ale úplně si nejsem jistý, jak to přesně funguje. Zajímalo by mě, co přesně normalizace dělá s mým zvukem. Když mám třeba nahraný podcast nebo hudební skladbu, jak bych měl použít tuto funkci, aby mi to pomohlo dosáhnout lepšího zvukového výsledku? Je to něco, co bych měl používat na každou nahrávku, nebo jsou nějaké specifické situace, kdy je to opravdu užitečné? Můžu normálně používat i více efektů po normalizaci, nebo by to mohlo ovlivnit kvalitu zvuku? A co se stane, když normalizuji už jednou upravený zvuk? Mám se bát ztráty kvality nebo přehnaného zesílení? Jak se vlastně nastavují parametry při normalizaci a co znamenají ty různé možnosti, které tam vidím? Vím, že je dobré mít všechno vyvážené, ale nevím úplně přesně, co se bude dít s mými nahrávkami po použití této funkce. Může mi někdo vysvětlit, jak správně použít normalizaci v Audacity, aby byly moje nahrávky co nejlepší?

160 slov
1.6 minut čtení
29. 4. 2024
Alois Řezáč
Alois Řezáč

Normalizace v Audacity je super užitečná funkce, která ti pomůže zvýšit nebo snížit hlasitost tvých nahrávek tak, aby dosáhly určitého standardního úrovně. V podstatě to znamená, že se audio upraví tak, aby maximální úroveň signálu byla na nějaké předem nastavené hodnotě (často -1 dB nebo -0.1 dB), což zabraňuje clippingu. Když máš třeba podcast, normalizace ti pomůže vyvážit různé hlasitosti různých mluvčích nebo segmentů, takže to bude znít lépe na poslech.

Je dobrý to použít na každou nahrávku, ale dávej pozor, pokud už jsi něco normálně upravoval, tak můžeš zbytečně přehnat hlasitost. Když normalizuješ už jednou upravený zvuk, může se ti zhoršit kvalita, pokud jsi to udělal dvakrát nebo víckrát.

Pokud jde o parametry normalizace, většinou tam budeš mít možnost nastavit maximální úroveň a rozhodnout se, zda chceš normalizovat i stereo kanály společně nebo zvlášť. Doporučuji zkusit to s různými nastaveními a slyšet, co ti vyhovuje. A jo, klidně po normalizaci použij další efekty jako kompresi nebo EQ – ale buď opatrný s tím zesílením, abys to nepřehnal.

168 slov
1.7 minut čtení
30. 3. 2023
Aleš Kroupa
Aleš Kroupa

Normalizace v Audacity je funkce, která ti upraví úroveň zvuku tak, aby byl co nejhlasitější bez zkreslení. Když ji použiješ, program se podívá na nejhlasitější část tvé nahrávky a zvýší celkovou hlasitost tak, aby ta nejhlasitější část dosáhla určité úrovně (obvykle -1 dB nebo -0.1 dB, jestli to nastavíš). Takže to je super pro podcasty nebo hudbu, aby byly všechny části slyšet stejně a nic nepřebíjelo ostatní zvuky.

Co se týče používání, normalizaci bys měl udělat po nahrávání a dalších úpravách, ale před aplikací efektů jako EQ nebo komprese. Když normalizuješ už jednou upravený zvuk, můžeš narazit na problémy s kvalitou, pokud jsi to udělal víckrát a zvykl jsi na hodně zesílení. Lepší je mít originální nahrávku a tu normálně upravit.

Parametry při normalizaci můžeš nastavit podle potřeby – většinou stačí standardní nastavení. Pokud nejsi jistý, jaké hodnoty použít, drž se těmi defaultními. Vždycky je dobrý si po normalizaci poslechnout výsledek a ujistit se, že zvuk je jak má být. Takže to zkus a uvidíš, jak ti to sedne.

167 slov
1.7 minut čtení
12. 4. 2023
Jindřiška Koutná
Jindřiška Koutná