Audacity.cz/Fórum/Kde hledat kvalitní audio samplování bez royalty?

Kde hledat kvalitní audio samplování bez royalty?

Hledám nějaké tipy a doporučení na místa, kde bych mohl najít kvalitní audio samplování, ale nechci platit žádné royalty. Chtěl bych vytvářet vlastní hudbu a zvukové projekty, aniž bych se musel obávat právních problémů nebo poplatků za použití samplů. Vím, že existují různé weby a platformy, které nabízejí audio soubory zdarma nebo za nějaký symbolický poplatek, ale většinou to bývá spojené s nějakými podmínkami. Nevíte o nějakých spolehlivých zdrojích, kde by se daly najít opravdu kvalitní vzorky bez obav z porušení autorských práv? Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké zkušenosti s použitím open source audia pro vlastní projekty. Rád bych se vyvaroval míst, kde je to spíš jenom šum nebo nekvalitní záznamy. Jaké máte tipy, co se osvědčilo vám? Hledám něco širokého, ideálně i v různých žánrech, abych měl možnost experimentovat. Jestli neznáte konkrétní weby, tak mě zajímají i obecné rady, jak na to jít, abych si ušetřil práci při hledání. Děkuju moc za jakékoli info!

157 slov
1.6 minut čtení
23. 4. 2022
David Zeman
David Zeman

Zdravím, tak tohle je vždycky oříšek. Já mám pár tipů na místa, kde se dají najít kvalitní audio vzorky bez royalty. Zkus třeba Freesound.org, tam je spousta uživatelsky nahraných zvuků a většina je pod Creative Commons, což je fajn. Pak je tu ještě Looperman – mají širokou nabídku smyček a samplů, co můžeš používat zdarma.

Pokud hledáš něco víc specifického, zkus Splice, ale tam už můžeš narazit na nějaký poplatek. Pro hodně open source stuff se mrkni na Archive.org, mají tam spoustu historických nahrávek, které jsou volně k použití.

Osobně jsem měl dobré zkušenosti s tím, že si sám natáčím zvuky, ale to chce víc času a vybavení. Když hledáš kvalitní vzorky, drž se těch ověřených webů a snaž se číst podmínky použití, ať pak nenarazíš. Hodně štěstí s projekty!

130 slov
1.3 minut čtení
18. 9. 2021
Vlastimil Charvát
Vlastimil Charvát

Když hledáš kvalitní audio samplování bez royalty, tak doporučuji mrknout na pár stránek. Třeba Free Music Archive je super, má spoustu žánrů a většinou jsou tam vzorky pod Creative Commons, takže můžeš používat, co potřebuješ. Další zajímavý místo je Splice, kde najdeš spoustu kvalitních zvuků a můžeš si vybrat, co se ti líbí. Většina vzorků je sice placená, ale občas mají i free trial nebo free packy.

Když chceš něco s open source, zkus Freesound – to je komunita, kde lidi sdílejí zvuky a vzorky zdarma. Jenom si dej pozor na licenci, protože některé vzorky mají dost specifický podmínky.

Obecně platí, že čím víc prozkoumáváš komunity a fóra zaměřený na produkci hudby, tím víc objevíš skvělých tipů a zdrojů. A když si uděláš seznam svých oblíbených stránek, tak ti to ušetří čas při hledání. Experimentuj s různýma žánrama a neboj se kombinovat zvuky! Hlavně se vyhni místům s hodně reklamami a nízkou kvalitou zvuku. Hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
20. 1. 2022
David Zeman
David Zeman