Audacity.cz/Fórum/Jak mohu časově alignovat samply v Audacity?

Jak mohu časově alignovat samply v Audacity?

Potřeboval bych poradit ohledně časové synchronizace různých zvukových vzorků v Audacity. Mám několik nahrávek, které chci spojit dohromady, ale zdá se mi, že se mi je nedaří správně zarovnat. Zkoušel jsem posouvat jednotlivé stopy, ale není to úplně ono. Mám pocit, že některé části se překrývají a jiné naopak zůstávají prázdné. Vím, že Audacity má funkce pro úpravu času, ale nejsem si jistý, jak je přesně použít. Mohl by někdo vysvětlit, jak správně alignovat samply, abych dosáhl co nejlepšího výsledku? Existují nějaké tipy nebo triky, které by mohly pomoci? A co třeba použití metronomu nebo jiných nástrojů? Byl bych opravdu vděčný za jakékoli rady od zkušenějších uživatelů, kteří s tím mají zkušenosti.

112 slov
1.1 minut čtení
18. 4. 2024
Matěj Kříž
Matěj Kříž

Zkus to takhle: nejdřív si nastav mřížku v Audacity, ať vidíš přesně, kde se jednotlivý samply nachází. Můžeš použít funkci "Snap to Grid", aby se ti stopy zarovnávaly na ty správné časové úseky. Jestli máš nějaký rytmus, klidně zapni metronom – pomůže ti to udržet tempo a lépe posoudit, jak jsou jednotlivé stopy synchronizovaný. Pokud se ti zdá, že se nějaké části překrývají, zkus je posunout o kousek zpátky nebo dopředu. Pak si ještě zahraj celou skladbu a poslouchej, jestli to sedí. Můžeš taky použít efekt "Change Tempo" na úpravu rychlosti bez změny výšky tónu. A když už to máš skoro hotový, nezapomeň na úpravu hlasitosti jednotlivých stop, ať to zní vyváženě. Hlavně si hraj a neboj se experimentovat!

119 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2024
Radek Trnka
Radek Trnka

Když chceš udržet samply v Audacity v synchronizaci, zkus pár triků. První věc, co dělat, je pořádně si nastavit mřížku, aby ses mohl orientovat. Můžeš zapnout metronom, to pomůže s rytmem a zarovnáním. Potom si vyber vzorky a posunuj je podle těchto časových linií, ale nebuď příliš opatrný, občas stačí jen drobné úpravy.

Zkus také použít nástroj pro "časové posunutí" – když označíš část stopy a použiješ tenhle nástroj, můžeš ji lehce posunout dopředu nebo dozadu. Když se ti něco překrývá, tak to zkus zkrátit nebo rozdělit na menší části a pak je hezky poskládat.

A jo, nezapomeň na možnost "Zamknout stopy", to ti taky pomůže udržet zbytek stopy na místě při posouvání jedné konkrétní. Dobrý plán je mít všechny vzorky pod jednou stopou po sobě, abys to lépe viděl. Takže klid, i když to možná nejde hned, s trochou cviku to bude lepší.

142 slov
1.4 minut čtení
17. 7. 2024
Štěpán Klíma
Štěpán Klíma