Audacity.cz/Fórum/Kdy použít EQ na akordeon, abych vylepšil zvuk?

Kdy použít EQ na akordeon, abych vylepšil zvuk?

Mám akordeon a chci ho nahrávat, ale pořád mi přijde, že zvuk není takový, jaký bych chtěl. Slyšel jsem, že EQ může hodně pomoci, ale nejsem si jistý, kdy přesně ho použít a co všechno s ním můžu dělat. Mám třeba zkusit přidat basy a výšky, nebo spíš ubrat nějaké frekvence? Jaké nastavení by mohlo fungovat pro akordeon? Zajímalo by mě také, jestli je dobré EQ použít už před nahráváním nebo až při mixu. A co se týče různých stylů hry - pokud hraju folkové melodie versus klasiku, musím EQ nastavovat jinak? Jaký je vlastně rozdíl mezi používáním EQ na akordeon v porovnání s jinými nástroji jako je klavír nebo kytara? Taky jsem slyšel, že některé frekvence mohou znít plechově nebo moc ostré, tak jak to vybalancovat? Je dobré mít nějakou konkrétní referenci, podle které bych se mohl řídit? Zkrátka jak vylepšit zvuk akordeonu pomocí EQ?

146 slov
1.5 minut čtení
23. 12. 2024
Simona Sýkorová
Simona Sýkorová

Takže, EQ na akordeon může být fakt užitečný. Obecně se doporučuje dodávat basy, ale ne moc, jinak to zní zamazaně. Zkusit zvýšit výšky můžeš taky, aby zvuk byl jasnější, ale pozor na plechovost. Ubráníš třeba kolem 200-400 Hz, kde to může znít dost nepříjemně.

Co se týče nahrávání versus mixování, EQ můžeš použít už při nahrávání, ale většinou je lepší to nechat na mix. Když hraješ folkové melodie, tak chceš možná víc tepla, zatímco u klasiky to chceš mít čistější.

Jinak akordeon je trochu jiný než klavír nebo kytara – má svoje specifické frekvence. Vždycky je dobré mít nějakou referenci, třeba oblíbenou nahrávku, podle které to ladíš. Hodně experimentuj a poslouchej – s EQ si můžeš vyhrát, ale nesmíš to přehnat.

121 slov
1.2 minut čtení
25. 1. 2025
Aleš Prokop
Aleš Prokop

Když chceš vylepšit zvuk akordeonu EQ, tak to chce fakt cit. Obvykle se doporučuje trochu přidat na výškách, aby akordeon zněl jasněji a víc se prosadil ve směsi. Třeba někde kolem 3-5 kHz můžeš zkusit zvýšit, ale opatrně, ať to nezní moc plechově. Naopak, pokud ti to přijde moc ostré, klidně ubrat na těch vyšších frekvencích.

Co se basů týče, tak záleží na tom, jaký styl hraješ. Na folk klidně přidej basy kolem 100-200 Hz, ale u klasiky bych byl opatrnější, aby to nezaplnilo mix. Můžeš taky vyzkoušet snížit frekvence kolem 300-400 Hz, aby zvuk nebyl tak „zabalený“ nebo „muddy“.

Je dobrý EQ použít spíš až v mixu než před nahráváním. V nahrávce bys měl mít co nejčistší zvuk a pak ho doladit v postprodukci. Jak říkáš o různých stylech - jasně, na folkové písničky můžeš mít jiný přístup než na klasiku. U každého stylu hrají jiné prvky roli.

Rozdíl mezi EQ na akordeon a třeba klavír nebo kytaru je v tom, že akordeon má svůj charakter a může znít dost jinak než tyhle nástroje. Klavír má široký dynamický rozsah a kytara zase často víc střední frekvence. Takže experimentuj!

A jo, mít nějakou referenci je fajn – třeba si poslechni nahrávky profesionálních akordeonistů a snaž se najít, jak to zní. S EQ je to hlavně o uších a trpělivosti.

217 slov
2.2 minut čtení
8. 2. 2025
Jana Bezděková
Jana Bezděková