Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit EQ na kytaru, aby zněla lépe?

Jak nastavit EQ na kytaru, aby zněla lépe?

Zdravím všechny, mám menší problém a potřeboval bych poradit ohledně nastavení EQ na kytaru. Když nahrávám, tak mi přijde, že zvuk není úplně takový, jaký bych chtěl. Zkoušel jsem různé preset a efekty, ale nic moc nezabírá. Chtěl bych, aby moje kytara zněla čistěji a měla víc prostoru v mixu. Jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit? Mám na mysli jak akustickou, tak elektrickou kytaru. Občas se mi zdá, že některé tóny jsou moc výrazné a jinde mi to zase připadá prázdné. Jaké tipy máte na správné nastavení EQ? Jsou nějaké osvědčené postupy nebo triky, které by mohly pomoct? Všechno to zní jako magie a já se v tom zatím moc nevyznám. Děkuji předem za všechno, co sdílíte!

119 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Rudolf Eliáš
Rudolf Eliáš

Takže EQ na kytaru, to je docela oříšek. U elektriky se většinou doporučuje zvýraznit střední frekvence, tak kolem 1-2 kHz, to dodá kytarě víc "přítomnosti". Potlačit můžeš basy pod 80 Hz, aby to nezabíralo místo v mixu. U akustiky je fajn zvýraznit 3-5 kHz pro jasnost a čistotu, ale pozor na 200-300 Hz, ty frekvence bývají často "muddy", takže je potlačit. Zkus si pohrát s těmi pásmy a slyšet, co ti sedí. A nezapomeň na prostor – trocha reverb nebo delay může udělat zázraky. Jinak si dej pozor na to, jak se kytara mísí s ostatníma nástrojema, to taky ovlivní celkový zvuk.

102 slov
1 minut čtení
29. 8. 2024
Andrea Ondrová
Andrea Ondrová

Když ladíš EQ na kytaru, tak bych doporučil začít se zaměřit na frekvence, kterýma se kytara vyjadřuje. U elektrické kytary zkus zvýraznit kolem 3 kHz až 5 kHz, to dodá jasnost a průraznost. Při nahrávání akustiky se drž spíš v oblasti 2 kHz, aby to znělo čistěji. Naopak potlačuj kolem 200-300 Hz, to je často místo, kde se dělá ten "blátivý" zvuk a může to zabírat prostor. Zkus taky trochu přidat na vyšších frekvencích nad 8 kHz pro vzdušnost. Při mixování dej pozor na to, jak se tvoje kytara mísí s ostatními nástroji – pokud ti něco překrývá, zkus uvolnit místo EQ cutem tam, kde je to potřeba. Je to takovej proces pokus-omyl, tak klidně experimentuj a poslouchej, co funguje. Hlavně si nekaz radost tím, že hledáš dokonalost hned napoprvé.

130 slov
1.3 minut čtení
15. 10. 2024
Božena Bártová
Božena Bártová