Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit kompresor na kytaru pro lepší zvuk v mixu?

Jak nastavit kompresor na kytaru pro lepší zvuk v mixu?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně nastavení kompresoru pro kytaru. Mám pocit, že když nahrávám kytarové stopy, tak se mi to nějak nepropojuje s ostatními nástroji v mixu. Kytara zní buď příliš slabě, nebo naopak moc agresivně, a nevím jak to doladit. Zkoušel jsem různé nastavení, ale nikdy to není ono. Jaké parametry kompresoru bych měl sledovat? Mám se soustředit na poměr komprese, attack a release? Jaký poměr je ideální pro akustickou kytaru versus elektrickou? Občas mám pocit, že když přidám moc komprese, tak to zní jako by to vyhlazovalo všechny detaily a dynamiku, což úplně nechci. Je lepší mít nižší threshold a větší ratio nebo naopak? A co se týče makeup gainu, jak to správně nastavit, aby kytara zněla hezky v mixu a zároveň se neodřízla od ostatních nástrojů? Možná je to blbá otázka, ale opravdu bych ocenil nějaké tipy nebo doporučení od vás zkušenějších. Jaké máte zkušenosti s tímto nastavením? Děkuji!

156 slov
1.6 minut čtení
23. 7. 2024
Ludmila Machačová

Kompresor na kytaru může být docela tricky, ale pár základních tipů ti může pomoct. Takže za prvé – nastavení attack a release je klíčový. Pro akustičku bych doporučil pomalejší attack (tak kolem 10-30 ms), aby se zachovaly ty údery a detaily. Release dej na střední hodnoty, aby to hezky "dýchalo". U elektriky můžeš zkusit rychlejší attack, třeba 5-15 ms, protože chceš, aby to bylo víc agresivní.

Co se týče threshold a ratio – pokud dáš nižší threshold a vyšší ratio, tak to sice víc utlumí, ale může to znít uměle. Zkus třeba 3:1 nebo 4:1 a threshold nastav tak, aby kompresor pracoval jen na nejhlasitější pasáže. Makeup gain pak použij na vyrovnání úrovně signálu, ale pozor, ať nepřeženete, jinak se ti to ve mixu ztratí.

A hlavně – nezapomeň poslouchat v kontextu celého mixu. Mít kytaru v dobrém poměru k ostatním nástrojům je fakt důležitý, tak si to zkoušej s dalšími stopami, než děláš konečné úpravy.

154 slov
1.5 minut čtení
7. 8. 2024
Rudolf Eliáš

Nastavení kompresoru na kytaru může být fakt tricky. Zkus začít s poměrem tak kolem 3:1 nebo 4:1, to by mělo fungovat pro většinu případů. Na attack bych dal něco kolem 10-30 ms, aby se ti zachovala šťáva ve zvuku, a release tak 50-100 ms, což pomůže kytaru udržet v mixu bez mocného vyhlazení.

U akustiky je dobré být opatrný s kompresí, protože tam chceš zachovat dynamiku, takže spíš nižší threshold a mírná komprese. U elektriky můžeš zkusit trochu víc, ale stále dávej pozor, aby to nezničilo charakter zvuku. Makeup gain nastav tak, abys to přivedl zpátky do potřebné úrovně v mixu, ale nepřeháněj to, jinak můžeš dostat muddyness.

Každopádně sleduj, jak to zní v kontextu s ostatními nástroji – někdy je potřeba udělat drobné úpravy podle toho, co hraje zbytek kapely. A neboj se experimentovat! Na každou skladbu platí něco jiného.

140 slov
1.4 minut čtení
2. 6. 2024
Jakub Matoušek
Audacity.cz/Články/Komprese a dynamika
Jak správně nastavit kompresor pro různé nástroje v mixu?Detailní průvodce optimalizací nastavení kompresoru podle specifických potřeb různých hudebních nástrojů.
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2020
Jan Procházka
Přečíst článek