Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit kompresor na kytaru pro lepší zvuk v mixu?

Jak nastavit kompresor na kytaru pro lepší zvuk v mixu?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně nastavení kompresoru pro kytaru. Mám pocit, že když nahrávám kytarové stopy, tak se mi to nějak nepropojuje s ostatními nástroji v mixu. Kytara zní buď příliš slabě, nebo naopak moc agresivně, a nevím jak to doladit. Zkoušel jsem různé nastavení, ale nikdy to není ono. Jaké parametry kompresoru bych měl sledovat? Mám se soustředit na poměr komprese, attack a release? Jaký poměr je ideální pro akustickou kytaru versus elektrickou? Občas mám pocit, že když přidám moc komprese, tak to zní jako by to vyhlazovalo všechny detaily a dynamiku, což úplně nechci. Je lepší mít nižší threshold a větší ratio nebo naopak? A co se týče makeup gainu, jak to správně nastavit, aby kytara zněla hezky v mixu a zároveň se neodřízla od ostatních nástrojů? Možná je to blbá otázka, ale opravdu bych ocenil nějaké tipy nebo doporučení od vás zkušenějších. Jaké máte zkušenosti s tímto nastavením? Děkuji!

156 slov
1.6 minut čtení
20. 5. 2021
Ludmila Machačová
Ludmila Machačová

Nastavení kompresoru na kytaru může být fakt tricky. Zkus začít s poměrem tak kolem 3:1 nebo 4:1, to by mělo fungovat pro většinu případů. Na attack bych dal něco kolem 10-30 ms, aby se ti zachovala šťáva ve zvuku, a release tak 50-100 ms, což pomůže kytaru udržet v mixu bez mocného vyhlazení.

U akustiky je dobré být opatrný s kompresí, protože tam chceš zachovat dynamiku, takže spíš nižší threshold a mírná komprese. U elektriky můžeš zkusit trochu víc, ale stále dávej pozor, aby to nezničilo charakter zvuku. Makeup gain nastav tak, abys to přivedl zpátky do potřebné úrovně v mixu, ale nepřeháněj to, jinak můžeš dostat muddyness.

Každopádně sleduj, jak to zní v kontextu s ostatními nástroji – někdy je potřeba udělat drobné úpravy podle toho, co hraje zbytek kapely. A neboj se experimentovat! Na každou skladbu platí něco jiného.

140 slov
1.4 minut čtení
12. 10. 2023
Jakub Matoušek
Jakub Matoušek

Kompresor na kytaru může být docela tricky, ale pár základních tipů ti může pomoct. Takže za prvé – nastavení attack a release je klíčový. Pro akustičku bych doporučil pomalejší attack (tak kolem 10-30 ms), aby se zachovaly ty údery a detaily. Release dej na střední hodnoty, aby to hezky "dýchalo". U elektriky můžeš zkusit rychlejší attack, třeba 5-15 ms, protože chceš, aby to bylo víc agresivní.

Co se týče threshold a ratio – pokud dáš nižší threshold a vyšší ratio, tak to sice víc utlumí, ale může to znít uměle. Zkus třeba 3:1 nebo 4:1 a threshold nastav tak, aby kompresor pracoval jen na nejhlasitější pasáže. Makeup gain pak použij na vyrovnání úrovně signálu, ale pozor, ať nepřeženete, jinak se ti to ve mixu ztratí.

A hlavně – nezapomeň poslouchat v kontextu celého mixu. Mít kytaru v dobrém poměru k ostatním nástrojům je fakt důležitý, tak si to zkoušej s dalšími stopami, než děláš konečné úpravy.

154 slov
1.5 minut čtení
21. 1. 2022
Rudolf Eliáš
Rudolf Eliáš