Audacity.cz/Fórum/Jaké pluginy na kompresi doporučujete pro Audacity?

Jaké pluginy na kompresi doporučujete pro Audacity?

Zajímá mě, jaké pluginy na kompresi byste doporučili pro práci v Audacity. Nedávno jsem začal s nahráváním a úpravou zvuku a zjistil jsem, že komprese je důležitý nástroj pro zlepšení kvality zvuku, ale mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Slyšel jsem o několika různých pluginách, ale nejsem si jistý, které z nich by byly nejlepší pro audiosoubory, se kterými pracuji. Vím, že Audacity má své vlastní nástroje na kompresi, ale rád bych znal i vaše tipy na externí pluginy. Jaké máte zkušenosti s VST pluginy pro kompresi? Nějaké konkrétní názvy by byly super. Také by mě zajímalo, zda existují pluginy, které by měly nějaké specifické funkce nebo možnosti nastavení, které jsou užitečné pro různé typy zvuku, třeba pro vokály nebo instrumentální skladby. Jaké jsou vaše oblíbené pluginy a proč? A co takhle doporučení na nějaké zdarma dostupné pluginy? Díky moc za jakoukoli radu!

145 slov
1.5 minut čtení
12. 6. 2021
Bohumil Kadlec

Kompresi v Audacity zvládneš i s jeho základními nástroji, ale pokud chceš vyzkoušet nějaké externí pluginy, doporučuji začít s některými zdarma dostupnými VST efekty. Například TDR Kotelnikov je super kompresor, který má hodně nastavení a použít ho můžeš na vokály i na instrumenty. Další možnost je ReaComp od Reaperu, ten je taky zdarma a docela univerzální. Pak je tu ještě Variety Of Sound s pluginem ThrillseekerLA, který dává zajímavý zvuk a můžeš ho použít na různé typy zvuku. Pokud hledáš něco víc specifického, třeba FabFilter Pro-C2, není zdarma, ale má hromadu funkcí a skvělou GUI. Většina těchto pluginů ti umožní decentně upravit dynamiku zvuku a zlepšit celkovou kvalitu nahrávky. Takže doporučuju zkusit pár z těchhle a uvidíš, co ti sedne nejvíc.

121 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2024
Miroslav Macháč

Kompresory do Audacity? Jasně, mám pár tipů. Pro začátek určitě vyzkoušej TDR Kotelnikov – je to zdarma a nabízí skvělou kvalitu, hlavně na vokály. Další skvělý plugin je ReaComp od Cockos, taky zdarma, a má fakt hodně nastavení, co se ti bude hodit jak na vokály, tak na nástroje. Z placených bych doporučil FabFilter Pro-C 2, ten je ale dražší, ale výsledek stojí za to. Nezapomeň, že Audacity má i svůj vlastní kompresor, ale ty externí často nabízejí víc možností. Takže doporučuji zkusit tyhle a uvidíš, co ti sedne. Jo a nezapomeň se hrát s nastavením, každá skladba chce něco jinýho.

101 slov
1 minut čtení
1. 5. 2022
Marek Soukup
Audacity.cz/Články/Komprese a dynamika
Nejlepší pluginy pro kompresi v digitálním audio pracovním prostředíObjevte ty nejlepší pluginy pro kompresi, které usnadní vaši práci se zvukem v DAW. Článek nabízí široký přehled a tipy pro zvukové inženýry i začáteč...
1000 slov
10 minut čtení
2. 5. 2020
Karolína Černá
Přečíst článek