Audacity.cz/Fórum/Jaký mikrofón je nejlepší na nahrávání Foley efektů?

Jaký mikrofón je nejlepší na nahrávání Foley efektů?

Nedávno jsem se začal zajímat o nahrávání různých zvukových efektů, konkrétně o Foley efekty. Četl jsem, že správný výběr mikrofónu může mít obrovský vliv na kvalitu finálního zvuku, ale jsem trochu ztracený ve všech těch technických názvech a doporučeních. Mám doma pár levných mikrofonů, ale nevím, jestli by byly vůbec použitelné na nahrávání tak specifických efektů jako jsou kroky, šustění nebo jiné ambientní zvuky. Chtěl bych se zeptat, jaký typ mikrofónu byste doporučili pro Foley? Je lepší kondenzátorový mikrofon nebo dynamický? A co třeba směrová charakteristika - má smysl mít něco jako shotgun mikrofon pro tyto účely? Rád bych vytvořil co nejlepší zvukové pozadí pro své projekty a nevím si rady. Jaké máte zkušenosti s nahráváním těmito mikrofony, pomůže mi to vybrat ten správný?

124 slov
1.2 minut čtení
12. 2. 2022
Renata Svobodová
Renata Svobodová

Co se týče nahrávání Foley efektů, kondenzátorový mikrofon je většinou lepší volba než dynamický. Kondenzátory zachytí víc detailů a nuance, což je u těch zvuků jako kroky a šustění fakt důležitý. Směrová charakteristika taky hraje roli – shotgun mikrofon by mohl být super, pokud chceš zachytit zvuky v určité vzdálenosti nebo izolovat je od okolního hluku. Na druhou stranu, neváhej zkusit i nějaké levné mikrofony, pokud budeš mít dobré umístění a akustiku. Jen si dej pozor na to, aby neměly moc šumů a aby měly slušnou citlivost. Vždycky je dobrý experimentovat a najít to, co sedí tvému stylu.

98 slov
1 minut čtení
18. 1. 2024
Bedřich Hrdlička
Bedřich Hrdlička

Podle mě je pro nahrávání Foley efektů nejlepší zvolit kondenzátorový mikrofon. Tyhle mikrofony mají široký frekvenční rozsah a dokážou zachytit i jemné detaily zvuků, což je pro Foley klíčový. Dynamické mikrofony jsou spíš na silnější zdroje zvuku, takže bych je na tohle moc nedoporučoval. Co se týče směrové charakteristiky, shotgun mikrofon by mohl být fajn, zejména pokud chceš zachytit zvuky z dálky nebo izolovat konkrétní zvuky ze širšího prostředí. Ale na většinu efektů ti stačí i něco jako malý kondenzátorák s omnidirekcionální charakteristikou, abys měl široký záběr. Zkus se podívat na modely jako Rode NT1 nebo Audio-Technica AT2020, bývá to dobrá volba pro začátečníky. Osobně jsem s tím měl dobré zkušenosti a fakt to zvedlo kvalitu nahrávek.

117 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2024
Bohumil Bartoš
Bohumil Bartoš