Audacity.cz/Fórum/Jaký význam má Foley v kinematografii?

Jaký význam má Foley v kinematografii?

Zajímalo mě, proč je vlastně Foley tak důležitý pro film a jak ovlivňuje celkový zážitek ze sledování. Vždycky jsem si říkal, že když sleduji filmy, tak zvuk je vlastně polovinou zážitku. Ale co přesně dělá Foley a proč se mu věnuje tolik pozornosti? Je jasné, že zvuky jako kroky, šustění oblečení nebo třeba zvuky prostředí vytvářejí atmosféru, ale jak to celé funguje v praxi? Jakými technikami se tyto zvuky nahrávají a jak moc jsou důležité pro vnímání emocí ve filmu? Můžete mi vysvětlit, proč bez Foley by filmy ztratily na autentičnosti a zážitku? Zajímalo by mě také, jestli se dá říct, že některé filmy vynikají právě díky tomu, jak dobře je Foley zpracovaný. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Proč si myslíte, že se mu věnuje tolik pozornosti v rámci filmové produkce?

133 slov
1.3 minut čtení
21. 4. 2023
Roman Fojtík
Roman Fojtík

Foley je vlastně takovej tajnej hrdina filmový produkce. Bez něj by filmy byly daleko nudnější a méně realistický. Ty zvuky, co slyšíme, jako kroky, šustění oblečení nebo třeba zvuky prostředí, to všechno dává filmu život. Když se na to podíváš blíž, zjistíš, že Foley umělci nahrávaj zvuky v takových speciálních studiích, kde pak přidávají ty zvuky na míru k obrazům. Je to fakt art, protože musíš mít cit pro to, jak ty zvuky zapadnou do scény. Třeba u akčních filmů je to klíčový, protože bez správného zvuku bys vůbec neměl pocit napětí. Filmy jako Mad Max nebo Hobbit mají ten Foley fakt dobře udělanej a díky tomu tě vtáhnou do děje. Takže jo, Foley je důležitý pro atmosféru a emoce ve filmu a rozhodně se mu věnuje hodně pozornosti – zaslouží si to.

133 slov
1.3 minut čtení
24. 5. 2023
Jiří Krejčík
Jiří Krejčík

Foley je fakt zásadní pro to, jak vnímáme filmy. Bez těch detailních zvuků jako kroky, šustění oblečení nebo i jemné zvuky okolí by to bylo hrozně prázdné. Vlastně to dává filmu ten správný pocit realismu a atmosféru. Techniky nahrávání jsou různý – používají se speciální mikrofony a nahrávací místnosti, aby všechno znělo co nejlépe. Odborníci pak vytvářejí zvuky tak, aby ladily s obrazem, což může být docela umění. Někdy se mi prostě zdá, že filmy jako třeba "A Quiet Place" nebo "Dunkirk" vynikají právě tím, jak skvěle mají zpracovaný Foley. Ty zvuky fakt dokážou ovlivnit emoce a napětí ve scénách. Když je zvuk dobře udělanej, tak to fakt šlape a posouvá to zážitek na další úroveň.

116 slov
1.2 minut čtení
29. 10. 2023
Ondřej Kysela
Ondřej Kysela