Audacity.cz/Fórum/Jaké domácí předměty můžu použít na foley zvuky?

Jaké domácí předměty můžu použít na foley zvuky?

Chtěl bych se zeptat, jaké zajímavé domácí předměty bych mohl použít na vytváření foley zvuků? Zajímá mě, jestli existují nějaké běžné věci, které máme doma a které by mohly skvěle posloužit pro nahrávání různých efektů. Napadá mě, že třeba krabice s rýží nebo čočkou by mohly imitovat kroky na písku, ale co dalšího by se dalo využít? Mohli byste mi poradit, jaké zvuky lze vytvořit třeba s nádobím, oblečením nebo jinými běžnými věcmi? Myslím, že by to mohlo být hodně kreativní a zajímavé. Mám v plánu použít Audacity k nahrávání a úpravě těchto zvuků, ale potřeboval bych začít tím, co mám po ruce. Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, jak tyto zvuky správně nahrávat a upravovat? Jaký je nejlepší způsob k dosažení co nejrealističtějších efektů z jednoduchých domácích předmětů? Díky moc za jakékoli rady!

138 slov
1.4 minut čtení
31. 3. 2023
Eva Kafková
Eva Kafková

Tak to je super, foley zvuky se dají dělat fakt z všemožných věcí, co máš doma. Třeba s nádobím můžeš udělat spoustu efektů – cinkání talířů imituje souboje, nebo když kladeš hrníček na stůl, to může vypadat jako střelba. Na kroky na sněhu skvělý je třeba starý polštář, když ho mačkáš, dělá zajímavé zvuky. Pokud máš něco jako krabici a do ní dáš rýži nebo čočku, tak to zní fakt dobře na písek. Nezapomeň na oblečení – když kroužíš rukama po látce, může to znít jako šustění nebo pohyb postavy.

Když nahráváš, snaž se to dělat na klidném místě, aby ti nerušily okolní zvuky. Můžeš si dát mikrofon blíž k tomu předmětu, co nahráváš, a cokoliv co děláš zkus nahrát dvakrát, abys měl možnost vybrat lepší verzi pak v Audacity. A nezapomeň experimentovat s efekty – můžeš použít zpomalení nebo změnit výšku zvuku, když to uděláš správně, tak i obyčejné věci můžou znít jako něco úplně jiného. Hlavně se do toho ponoř a bav se!

165 slov
1.7 minut čtení
15. 8. 2022
Roman Zlámal
Roman Zlámal

Když jde o foley zvuky, doma máš spoustu věcí, co využiješ. Třeba hrnce a pánve skvěle fungují na imitaci kroků nebo jiných úderů. Když je třeba poklepeš, vyjde z toho zajímavý zvuk. Oblečení taky nezapomeň – když pomačkáš tričko, může to znít jako šustění listí nebo pohyb postavy. S rýží a čočkou jsi na správné cestě, to je fakt super.

Další tipy? Zkus použít plastové sáčky pro zvuky, co připomínají krájení nebo šustění. Papírové krabice můžou imitovat zvuk kroků na dřevěné podlaze. Sklenice s vodou ti zase udělají zvuky kapek nebo bublání.

Nahrávání? Pokud máš nějaký mikrofon, tak ho dej blízko k předmětu. Měj pozadí co nejtišší, ať se ti do nahrávky nedostanou rušivé zvuky. Pak v Audacity můžeš upravit volume nebo přidat efekty jako echo, aby to znělo zajímavěji. Experimentuj a užívej si to, je to hlavně o kreativitě!

140 slov
1.4 minut čtení
21. 5. 2022
Luboš Vyskočil
Luboš Vyskočil