Audacity.cz/Fórum/Kdy je ideální čas na natáčení foley?

Kdy je ideální čas na natáčení foley?

Zajímalo by mě, kdy je podle vás ten nejlepší čas na nahrávání foley efektů. Myslíte si, že je lepší to dělat během dne, kdy je více přirozeného světla a příležitostí k novým nápadům, nebo raději v noci, kdy je klid a méně rušivých zvuků? Slyšel jsem, že ticho je pro foley hodně důležité, ale zároveň se mi zdá, že někdy může být i zvukový chaos inspirativní. Jak to vidíte vy? Mám se snažit najít naprosto bezhlučné prostředí, nebo je možné pracovat s nějakým pozadím a přitom zachovat kvalitu nahrávek? Taky bych rád věděl, jestli má smysl mít k dispozici různé nástroje a rekvizity po ruce – co třeba improvizace na místě? Jaké máte zkušenosti s různými lokacemi pro foley? Některé místa mohou mít zajímavé akustické vlastnosti, které by mohly obohatit výsledný zvuk, ale zároveň by mohly být rušivé. Takže co si myslíte? Je ticho klíčem k dokonalému foley nebo je to všechno o kreativním přístupu a experimentování?

157 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2025
Matěj Prokop
Matěj Prokop

Ideální čas na natáčení foley? No, to je celkem subjektivní. Osobně bych řekl, že v noci je to fakt super kvůli klidu. Méně rušivých zvuků a můžeš si pohrávat s různými efekty bez toho, aby ti do toho vkročila nějaká kocábka s rachotem. Ale na druhou stranu, když máš nápady během dne a přirozené světlo, to může být taky inspirativní. Ticho je důležitý, ale občas ten zvukový chaos dodá šťávu a kreativitu. Improvizace je fajn, mít po ruce různé rekvizity může otevřít úplně nové možnosti. A co se lokací týče – jo, akustika může hrát roli. Někdy to chce prostě zkusit v zajímavém prostoru, i když to může přinést i nechtěné zvuky. Takže asi tak – ticho je dobrý, ale kreativita a experimentování jsou klíčový.

125 slov
1.3 minut čtení
2. 2. 2025
Šárka Šrámková
Šárka Šrámková

Záleží na tom, co chceš dosáhnout. Nahrávat foley během dne může být fajn, když chceš mít spoustu světla a nálady na experimentování. Ale fakt je, že v noci je větší klid a méně rušivých zvuků z okolí, takže to může pomoct. Ticho je pro foley důležitý, ale zároveň, pokud se ti podaří nějaký zajímavý zvuk v chaosu, může to dodat příjemný šmrnc. Takže bych řekl, že je dobrý mít čisté prostředí, ale neboj se i o něco víc „nepořádku“ v pozadí.

Mít po ruce různé nástroje a rekvizity je určitě plus. Improvizace může být super inspirativní a občas uděláš nejlepší zvuky z toho, co máš kolem sebe. Zkus různý lokace, třeba nějaké staré sklady nebo otevřený prostory; akustika tam může být zajímavá. Experimentuj, hraj si s tím a najdi svůj styl. Klíč k dobrému foley není jen ticho, ale i tvá kreativita a ochota zkoušet nové věci.

146 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2025
Bohumil Kratochvíl
Bohumil Kratochvíl